33 ezer méterre repült fel

2022.05.10. 14:00

Égbe szállt, a földön még keresik a harmadik Űrbatyut

Egyre magasabbra száll az Űrbatyu. Az első felbocsátáskor, 2019-ben Ajkáról 27 ezer méter, majd 2020-ban Várpalotáról 30 600 méter magasra szállt, május 7-én a Ság-hegyről csaknem 33 ezer méterre repítette a héliummal megtöltött ballon a műszereket tartalmazó gondolát.

Tisler Anna

Indulás!

Forrás: Tisler Anna

A Bakonyi Csillagászati Egyesület és a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület közös programján a 9 órás indítás előtt Veisz András alelnök  még egyszer átnézte az eszközöket, a 360 fokban felvételeket készítő kamerát, a helymeghatározó eszközt, majd elkezdődött a ballon feltöltése héliummal. 

Kezdődött a visszaszámlálás. - 3, 2, 1 - jó utat, Űrbatyu, a világűr peremére! Térj vissza szép felvételekkel - kiabálták a jelenlevők. 

A ballon hamar elbújt a felhők mögé. A csillagászok izgatottan követték az útját egy számítógépes applikáció segítségével. Az eszköz emelkedett. Meghaladta az első, majd a második felbocsátás magasságát. 

Veisz András ellenőrzi a műszereket indulás előtt
Forrás: Tisler Anna

A következő adatok már a csökkenésről szóltak. A helymeghatározó szerint Kenyeri és Pápoc környékén volt várható a földet érés. Mindenki feszülten nézte az eget. Szerette volna elsőként megpillantani a piros színű fékezőernyőt. A műszer szerint az eszköz leért. A csillagászok a keresésére indultak. A mező felett a drónt is bevetették. A keresést szombaton sötétedésig folytatták eredménytelenül.

Ivanics Ferenc elnök kérdésünkre elmondta, hogy visszatérnek a helyszínre, folytatják a kutatást. A műszerek által rögzített adatok sokban segítenék a további munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában