Etetés

2022.05.31. 18:00

Ne adj ilyen halat nyersen a cicának, kutyának se!

A május végi időszakban apró, vörös fekélyek jelennek meg a balatoni dévérkeszegek pikkelyén. A halak egy része belepusztul a rákparaziták okozta betegségbe.

Forrás: pixabay.com

A halat bontó háziasszony elcsodálkozik a halak szívéhez tapadó fehéres gócok nagyságán és gyakoriságán. Pedig szegény dévér szívének egy vele egyenlő nagyságú parazitatömeget kell mozdítani minden egyes szívveréskor – olvasható az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének (BLKI) honlapján.

A kutatók szerint ha közelebbről megtekintjük a fekélyeket, azokhoz mindig egy megnyúlt, átlátszó rákparazita tapad, ami a betegséget kiváltja.

Az áttetsző testű rákok nehezen észrevehetők, de a megtapadás helyén kialakuló apró vagy nagyobb fekélyek vörös színükkel felhívják magukra a figyelmet.

A felületes vizsgáló meglepődik azon, hogy egyes dévérek farka milyen tarkállott. Pedig ez nem mástól van, mint az abban megtelepedett mételylárvák sokaságától.

Házi kedvenceknek ne adjunk ilyen beteg halat!

A kutatóintézet munkatársai felhívják a figyelmet, hogy a magyar táplálkozási szokások mellett a halfogyasztás semmiféle veszélyt nem rejteget, ugyanakkor ezek a kórokozók a halak elhullását okozhatják, és bizony a nyers halat fogyasztó házi kedvencek sem véletlenül soványodnak le, hanem a belüket sanyargató paraziták miatt.

A teljes cikket ide kattintva a likebalato.hu oldalon olvashatják el>>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában