2022.07.05. 08:00
Nyakunkon a hőség, indul a parlagfűszezon
A kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni, olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként.
Fotó: Shutterstock
Ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szaktanácsadója mondta a minap az M1 aktuális csatornán. Páldy Anna hozzátette: ha kevés a vízben a nátrium, ez késhegynyi sóval is pótolható, emel- lett a kánikulában a zöldsé- gek fogyasztása is ajánlott, amelyeket szintén meg lehet sózni.
A tartós hőség különösen megterhelő lehet a keringési, az anyagcsere-betegségekben szenvedőknek, a mozgásszervi és a mentális betegeknek, valamint a vese- és májproblémákkal küzdőknek – mondta Páldy Anna.
A légkondicionáló berendezésekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy túlzott használata hurutokat, ízületi panaszokat és fejfájást okozhat. Fontos, hogy a belső levegő hőmérséklete legfeljebb 10 fokkal legyen alacsonyabb a kintinél.
Páldy Anna kitért arra is, hogy közeledik a parlagfűszezon, és a jogszabály szerint már csak két nap van arra, hogy a kertekben lenyírják a parlagfüvet.
Az allergiásoknak már a szezon kezdete előtt két héttel ajánlott, hogy elkezdjék szedni gyógyszereiket, mivel tüneteik így sokkal enyhébbek lehetnek.