Őrült forgatag

2022.09.05. 11:30

Játszani hívtak kicsiket és nagyokat a vöröstói játékfesztiválra

Vöröstó és Barnag volt a helyszíne a hétvégén annak a játékfesztiválnak, ahol kinyíltak település pajtái és kertjei, hogy aztán a játékoké, a felhőtlen szórakozásé és a barátkozásé legyen a főszerep.

Juhász-Léhi István

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Nagyszerű időben várták a szervezők a Játékfesztivál vendégeit, már a nyitás perceiben érkeztek autók a parkolókba. Parkolókba, ugyanis a helyiek kijelölt megállókkal várták a gépkocsival érkezőket, miközben udvarias, motoros polgárőrök is segítettek az eligazodásban. Hogy merre induljunk a kvíz, e-sport, petanque, molyolda és csúzlizda, lavosball, papírrepülő-bajnokság, hole-in játékok, sárkányeregetés, matchbox-verseny, turul bemutató, színdarab, kincskereső, pedálos kisautók versenye, társasjáték, footgolf őrült forgatagában, egy kávé mellett vitattuk meg.

Nem sokkal később Létay Dánielt, a Hole-in játékok pajtájában szólítottuk meg. Elmondta, itt célbadobós, célbapöckölős ügyességi sportjátékokat lehet játszani. Elárulta, a felnőtt játékosok tudatosabban játszanak, míg a gyerekek "belecsapnak a lecsóba" és tovább állnak. Hozzátette, ezek a játékok úgy vannak kitalálva, hogy minden korosztály tudja játszani, ám "komolyabban" inkább a felnőttek, de természetesen készültek olyan játékkal is, ami a gyerekeknek is megfelel. 

Egy másik pajtában Sütő László, a Tudor játékcsalád megalkotója, játékgyűjtő fogadta az érdeklődőket. Megosztotta a tudását a játékokról, megtudhattuk azok történetét és le is ült velünk játszani. - Hogy itt melyik a kedvenc játékom? Nagyon sok kedvencem van! - jelentette ki. - Ide a legjobb játékainkat hoztuk el, de több, mint 60 táblás játékunk van. 

Elárulta, negyedszázada foglalkozik táblás játékok gyűjtésével. Emellett járják az országot, fesztiválokon, könyvtárakban, iskolákban is igyekeznek népszerűsíteni ezen régi játékokat.

A parkolóba sétálva nem voltunk rest, megcsodáltuk a Fő utca szép épületeit, a falu bejáratánál a Kálváriát, miközben alattunk footgolfoztak. A fesztivál vasárnap este ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában