Olvasónk írja

2023.02.14. 17:00

Nagy zajjal érkeztek a busók Padragkútra

Február második hétvégéjén a Civil Fórum Padragkútért Egyesület meghívására ellátogattak Padragkútra a mohácsi busók azért, hogy segítségükkel elűzzük a telet, amit igencsak meguntunk már.

Nagy lelkesedéssel készültünk a busók látogatására, kézműves-foglalkozáson busóálarcok készültek a fiúk számára, a kislányok farsangi szemüvegét csipkével díszítették. A művelődési ház termeiben társasjátékok és videóvetítés keretében ismerhették meg a látogatók a busójárás szokását. A helybéli asszonyok pogácsát sütöttek, forró teát és forralt bort készítettek a vendégek részére. 

Forrás: olvasó

Majd délután Halimba felől megérkeztek a busók egy platós teherautón. Izgatottan, nagy érdeklődéssel várta őket a szép számban összegyűlt érdeklődő közönség. A busók és kísérőik felvonultak, kereplőkkel nagy zajt csaptak, majd eljárták misztikus táncukat, bevonva a nézőket, hátha közösen sikerül elűzniük a telet. 

A mohácsi busók otthonukban hatalmas máglya körül járják télűző táncukat. Szokásuk ilyenkor a szalmával kitömött bábu felgyújtása vagy temetése. Ez a téltemető, farsangtemető szokás a húsvéti böjt kezdetét is jelzi. A kiszebábot már előre elkészítettük, zsebébe cédulákat tettünk, amire ráírtuk, mitől szeretnénk végleg megszabadulni. Majd máglyára vetettük és a busókkal együtt közösen elégettük.

Forrás: olvasó

Olyan látványosság volt ez Padragkút történetében, amire eddig még nem volt példa, de bízunk benne, hogy sikerült hagyományt teremtenünk. 

Következő rendezvényünk az I. Padragkúti kolbásztöltő verseny, amelyet február 18-án, szombaton rendezünk meg, minden érdeklődőt ismét szeretettel vár az egyesület vezetősége.

Rendezvényt a Nemzeti Együttműködési Alap és a Városi Civil Alap támogatta.

Szabóné Preininger Csilla, 
Ajka-Padragkút

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában