2023.02.18. 14:36
Télbúcsúztató piacozás finomságok kóstolásával Zircen
A farsangi fánk elfogyasztásához számos szokás kapcsolódott a néphagyományban, ezért a bő zsiradékban sült kelt tészta a szombati zirci télbúcsúztató rendezvényen is szerepet kapott.
Fotó: Rimányi Zita/Napló
A résztvevők megkóstolhatják és megtudhatják, hogy régen a lányok fánkot adtak annak a fiúnak, aki tetszett nekik, ugyanis a farsangi időszak a párválasztás szezonja is volt. Ha egy legény és a párja kettétörve, közösen fogyasztotta el ezt az ételt, tudni lehetett, hogy közel van az esküvőjük, ugyanis a fánk oldalán megjelenő szalag a karikagyűrű jelképének számított.
Aki pedig más finomságot szeretne választani az eseményen, az a Zirci Termelői Piac árusainak kínálatából válogathat, ugyanis a tavaszváró tradíciók felelevenítése apropóján a népi kézműves alkotóház udvarán kínálják portékáikat, sajtokat, füstölt húsárukat, lekvárokat, szörpöket, savanyúságokat, mézeket a helyi, a környékbeli termelők.
A Farsangi forgatag elnevezésű szombat délutáni rendezvényt a Békefi Antal Művelődési Ház és Reguly-múzeum szervezte meg. A fánkokat a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület tagjai sütötték. A program többi eleméről később számolunk be.