A fánk szalagja összeköti a párokat

2023.02.18. 14:36

Télbúcsúztató piacozás finomságok kóstolásával Zircen

A farsangi fánk elfogyasztásához számos szokás kapcsolódott a néphagyományban, ezért a bő zsiradékban sült kelt tészta a szombati zirci télbúcsúztató rendezvényen is szerepet kapott.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

A résztvevők megkóstolhatják és megtudhatják, hogy régen a lányok fánkot adtak annak a fiúnak, aki tetszett nekik, ugyanis a farsangi időszak a párválasztás szezonja is volt. Ha egy legény és a párja kettétörve, közösen fogyasztotta el ezt az ételt, tudni lehetett, hogy közel van az esküvőjük, ugyanis a fánk oldalán megjelenő szalag a karikagyűrű jelképének számított. 

Aki pedig más finomságot szeretne választani az eseményen, az a Zirci Termelői Piac árusainak kínálatából válogathat, ugyanis a tavaszváró tradíciók felelevenítése apropóján a népi kézműves alkotóház udvarán kínálják portékáikat, sajtokat, füstölt húsárukat, lekvárokat, szörpöket, savanyúságokat, mézeket a helyi, a környékbeli termelők. 

A Farsangi forgatag elnevezésű szombat délutáni rendezvényt a Békefi Antal Művelődési Ház és Reguly-múzeum szervezte meg. A fánkokat a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület tagjai sütötték. A program többi eleméről később számolunk be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában