Népszerű a Tóberkóbi

2023.03.05. 15:29

Immár tíz éve töltik a kolbászt Tósokberénden

Az immár tízéves Tóberkóbi kolbásztöltő versenyre idén tizenkét lelkes, vidám csapat nevezett. Amint azt a szervezőktől megtudtuk, a Tósokberéndért Egyesület programja ez idő alatt sosem volt egyforma, minden egyes alkalom emlékezetes maradt a résztvevők számára.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Györkös József

 

A nevezők idén újra előtérbe helyezték a hagyományőrzés fontosságát, többnyire fából készült eszközökkel dolgoztak, fatányérokat készítettek, hiszen gépeket, elektromos eszközöket nem használhattak a kolbásztöltéshez. A külsőségre szintén adva a régi, hímzett falvédőket sem felejtették otthon. Többen a korábbi Tóberkóbi versenyeken szerzett érmeket is bemutatták, jogos büszkeséggel. Az egyenkötények, -sapkák ugyancsak elkészültek a versenyre, amelyet Geri Gyula elnök nyitott meg.

Szinte mindenki hű maradt a korábban már bizonyított recepthez, de akadt afrikai fűszerkeverékkel készült kolbász is. A zsűriben Schwartz Béla polgármester, Dorner László alpolgármester és Csáky István bírált. Gasztronómiai különlegességekként beszéltek a kolbászokról, és méltányolták a csapatok találékonyságát, a tálalás igényességét. Idén csupán arany- és ezüstérmet osztottak ki.

Ízletes és küllemre is tetszetős kolbászok készültek idén is Fotó: Györkös József

Arany minősítést érdemelt ki a Jó-Kiss, az SHV, a Belesek, a Kajdiak, az Idős házaspárok és a Kolbászfalók csapata. Ezüst minősítést kapott a Tóth és Hinger, a Jó szerencsét, a Tósok City, az Apa-fia, az Emilió és a Bél-töltők csapata. Ajándékcsomagot vehetett át az Emilió, az Apa-fia és a Jó szerencsét gárdája. Különdíjat kapott a Kolbászfalók és az Idős házaspárok csapata, utóbbi megvendégelte a szervezőket is. További különdíjként egy-egy Csendesné Bosits Éva és Tilhof Endre Külön is együtt – Tósok, Berénd, Tósokberénd című helytörténeti könyvet kapott két egyesületen kívüli, könyvvel még nem rendelkező versenyző: Fehér Tibor, aki minden eddigi kolbásztöltésen részt vett és Tóth Imre bányász hagyományőrző. Molnár István egyesületi tag a zsűri elnökének névre szóló vágódeszkát készített. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában