Kedvesség nyusziformában

2023.04.03. 07:00

Húsvétra filcből, fonalból, apró öltésekkel ötletesen

Az apróságok formájában megnyilvánuló kedvesség éltet minket, erre vágyunk, s erre finom, filcbe öltött hímzéseivel emlékeztetnek Szurgyi Zsuzsanna húsvétra készített nyuszi- és tojásformái, a kiscsibék, a báránykák, a kosárkák.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

Zsuzsa korábban a zirci természettudományi múzeumban dolgozott preparátorként, közben hároméves képzésen kézművesnek tanult, így a gyékénnyel, a szalmával, a csuhéval is ügyesen boldogul. Ezért nevezte el műhelyét Zsuhénak. Megkérdeztük, hogy jutott el az említett népi kismesterségektől a gyapjúalkotásokig. Nyugdíjasként kereste azt az elfoglaltságot, ami kitölti napjait, ám ennél számára sokkal többet jelentő tevékenységre talált rá. 

– Mit ad nekem a filcfigurák készítése? Mindent. Jó látni, ahogy látványuk örömet okoz, épp úgy, ahogy nekem az elkészítésük: feltölt, megnyugtat. Egyik visszatérő vásárlóm azért hálás, mert mindig felfedez műveim között olyasmit, aki kedvjavítóként működik nála – mondta el Zsuzsa, aki munkáit több helyen bemutatva biztat másokat, ők is megtalálhatják azt a kikapcsolódást, ami náluk hasonló hatással jár. A téren szintén követhetjük példáját, hogy otthon kézműveskedünk. Szülők gyerekekkel kipróbálhatják a ceruzavégre illő nyuszifej kivágását. A filccel nem nehéz dolgozni, de ahhoz, ahogyan a zirci alkotó teszi, sok türelem, gyakorlás kell. Például hajcsatokra rögzíthető virágmintái egészen pontosan, aprólékosan kidolgozottak, alig gyerekhüvelykujjnyi nyuszifüleket varr össze, közben kis facsipesszel rögzíti a darabkákat, hogy megfelelően illeszkedjenek, ne csússzanak szét, míg tűvel, cérnával rögzíti őket egymáshoz. Akár tízszer is visszabontja pelenkaöltéseit, ha rossznak tartja azokat.

Alapanyagként manapság a gyapjúfilc áll a legközelebb hozzá, az abból készült munkái sokakat megszólítanak, szeretnivaló puhaságoknak tartják azokat. Kis figurák, díszek, hímzett szívek, tojásfára, fiókgombra akaszthatók és ajtódísznek valók is akadnak köztük. Színeik is melegséget, kedvességet árasztanak. Zsuzsa fejében születnek meg a formák vagy a világhálóról gyűjt azokhoz mintákat, amiket aztán saját kedvére, ízlésére átalakít. A franciacsomó elnevezésű öltést szintén az internetről tanulta meg, látványosan, hamar lehet vele virágocskákat hímezni. Zsuzsa kézzel dolgozik, de mivel sokat varr, neki már gyorsan megy. Alkotásai belsejét potyadékkal tömi ki, így hasznosulnak a maradék anyagdarabok. Magának filcből már táskát is készített, arra szintén virágok kerültek, azzal jár boltba, de ez már egy most formálódó újabb projektjének a kezdete. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában