Estikéért csicsóka, cirokért aloe vera

2023.04.24. 13:00

Magok és palánták csereberéje Dudaron az ültetési szezon elején

Estikéért csicsóka, cirokért aloe vera – jó üzletek köttettek Dudaron. Mag- és növénybörzét tartottak a faluban, csereberélni lehetett a saját szedésű magokat, a saját nevelésű palántákat, dugványokat, hajtásokat. Aki ilyesmit és még süteményt se tudott vinni, azt szívesen fogadták.

Rimányi Zita

Aloe verát többen hoztak cserélni a börzére, képünkön a dudari házigazdák láthatóak

Fotó: Rimányi Zita/Napló

– Cirokmagot kétéve kaptunk, egy hasonló börzén, és nálunk, Pénzesgyőrben elszaporodott. Most hozhattunk több cirokmagot másoknak, lehet ez egyfajta staféta. Hasonlóképp van a csereberealapunkat képező rekeszben csicsóka szaporítóanyag. Ilyet szintén kétéve börzén ajándékoztak nekünk, azóta már árusíthatjuk is az ehető gyökérmódosulatát, és hoztunk elültetnivalót belőle. Úgy lehet vetni, mint a krumplit, de arra számítson, aki ezzel próbálkozik, hogy inkább a napraforgóra hasonlít ez a növény, jó kétméter magasra megnő. Ha bent hagyják a talajban az ehető részét, mindig frisset szedhetik fel, egy fészekben jó talicskányi található, s akár újra kisarjad a földből – sorolta Simoncsics Gábor. 

Simoncsics Gábor egy korábbi hasonló magbörzén ajándékba kapott ültetnivalókat nevelgetett, és most más saját növényei összegyűjtött magjait használhatta cserealapnak
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Hoztak a dudariak a találkozóra még büdöske, tökmag és díszmák felirattal ellátott kis dunsztosüvegekben magokat. Akadt csak balkonkerttel rendelkező városi háziasszony, aki hangosan örült, hogy olyasmire lelt, amire már régóta hiába vágyott, és talán csak annak a nyugdíjasnak volt nagyobb a boldogsága, aki adhatott neki ültetnivalót. A legtöbbet pedig azok a tapasztalatcserék értek, melyek során a művelődési ház udvarára sorban érkezők elmondták egymásnak, a náluk beváltak szerint mit hogyan érdemes szaporítani, nevelgetni. Szó esett például az estikéről, amely alkonyatkor szirmot bont és ezzel az egész nyáron mindennapos esti meglepetéssel, illatözönével a dédszülők udvarára emlékeztet sokakat. Viszonylag magasra megnő, érdemes két karót leszúrni közelébe a földbe, azok közé zsinegeket kifeszíteni, hogy megtámasszák a növényt, amelyik a vizet szereti – ezt is a börzén tanultuk. A helyi önkormányzat és a Vidéken "Bénázók" Egyesülete szervezte meg hagyományteremtő és közösségépítő céllal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában