A leveleket figyeljék!

2023.04.18. 08:00

Már együtt nő a finom medvehagyma és a mérgező gyöngyvirág olvasónk udvarán is

"Melyik a medvehagyma és melyik a gyöngyvirág? Küldök egy fotót az udvarunkban lévőkről, most már együtt növekednek és nagyon hasonlítanak egymásra. Fontos tudni: a medvehagyma ehető, egészséges, a gyöngyvirág mérgező. Ebben az időszakban kezdi utolérni a már jó egy hónapja szedhető medvehagymát a gyöngyvirág. A fotómon a nagy levelű a medvehagyma, a többiek pedig a gyöngyvirágok, kissé pirosas szárakkal" – ezzel a figyelmeztetéssel kereste meg zirci olvasónk, Kovács Alfréd lapunkat.

Rimányi Zita

Forrás: Olvasó

 Hozzátehetjük, valóban, most már lassan lejár a medvehagymaszedés szezonja, mert még virágzás előtt érdemes gyűjteni levelét, és most már könnyű összekeverni a gyöngyvirággal, amelyik később bújt ki a földből. Nem árt újra hangsúlyozni: a medvehagyma levele hagymaszagú, ebből a gyógyhatású fűszernövényből saját célra naponta fejenként két kilót szedhettünk, de csak nem védett területeken. Arról, hogy ezek hol vannak, az interneten lehet előre tájékozódni. Most viszont már inkább majd csak gyönyörködjünk a gyöngyvirágokban, és a korábban hazavitt, feldolgozott medvehagymát fogyasszuk jóízzel, pogácsába sütve, fűszervajba keverve vagy akár pesztóként és még számos módon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában