Hangulat

2023.05.24. 09:00

Akár a középkorban! Lovak, szamarak legelésznek a sümegi várnál

Szamarak, kecskék legelésznek a vároldalban, beljebb kakas kukorékol, újabban pónilovak és csikóik legelésznek a Kisfaludy várkertben. Ez nem csak az állatok szabadságát jelenti, hanem azt a középkori hangulatot is visszaadja, amikor a vár épült, érvelt Papp Imre várkapitány.

Kovács Erika

Boldogan legelésznek a szabadban a pónilovak és csikóik a sümegi várnál Fotó: Kovács Erika 

-Lekerítettünk egy jókora darabot a Kisfaludy várkertben mutat a gyönyörű zöld területre Papp Imre várkapitány, ahol napközben boldogan legelésztek a kis lovak. A munkálatoknál Szabó Gábor, sümegi Várkapitány Lovagi Torna Egyesület vezetője segített neki. A fenyőfák között természetes körülmények között nem csak friss füvet találnak a pónilovak, hanem gyógynövényeket is. Mindez egyfelől szabadságot jelent az állatoknak, másrészt középkori hangulatot idéz, nem beszélve arról, hogy a várhoz látogatók és a szállodában lévő emberek egy egészen különleges látványban gyönyörködhetnek. Ez tárul mások elé is, mert, ahogy a várkapitány elmondta, folyamatosan építik ki a sétányt a várbirtokon a 84-es számú főúttal párhuzamosan, és ezeken az utakon is sokan sétálnak, illetve közlekednek. Az állatok a sümegi várnál mindig friss növényekből legelhetnek, ugyanis ha adott területen már elfogyott a fű, átterelik őket egy másikra. A növények a várkertben mindig frissek, a kiépített öntözőrendszer jóvoltából.

Fotó: Kovács Erika  

 –Nekünk is nagyon kedves látvány, ahogy szabadon, boldogan legelésznek a lovak, és nem bezárva élnek egész nap az istállóban tartózkodnak, fogalmazott a várkapitány. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában