A Hegy napja

2023.07.09. 15:30

Megelevenedett a végvárak kora

A pápai Öreghegyen található területen a Hagyományok Hegye Egyesület ismét megszervezte a Hegy napja című rendezvényét. A tartalmas délután során a végvárak izgalmas kora elevenedett meg, együtt izgulhattunk a korhű öltözetben harcoló vitézekért, megcsodálhattuk a középkori kardforgatók és a lovasíjászok kiemelkedő tehetségét.

Haraszti Gábor

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A szári Vértes Egyesület és a tatabányai Múltunk és Jövőnk Egyesület látványos bemutatóját követően az ünnepélyes megnyitón Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, aki kiemelte a Hagyományok Hegye Egyesület és a Pápai Huszár Egyesület áldozatos munkáját, mellyel évről évre tartalmas programot állítanak össze erre a jeles napra.

- Különösen a gyerekek számára fontos, hogy testközelből ismerhessék meg azt a kort, melyről korábban csak a történelem könyvekből, filmekből szerezhettek tudomást. Ez egy nagyon nehéz korszaka volt a magyar történelemnek, mégis ki tudtunk lábalni belőle. A Hagyományok hegyén az elmúlt 21 évben több mint 100 programot tartottak, ami elismerésre méltó szám, köszönet is elismerés illeti mindazokat, akik ebben tevékenyen részt vettek.

Unger Tamás alpolgármester kiemelte, a pápai vár a török hódoltság korában a végvárrendszer fontos tagja volt.

- Egy olyan helyen vagyunk, mely az elmúlt több mint húsz évben az egyesület tagjainak tevékenysége nyomán a város kulturális és turisztikai kínálatának fontos rész lett. A mai nap a végvárak korának tematikája köré épül, talán kevesen tudják, hogy szerencsére a törökök mindössze három évig voltak Pápa várában. Ez a kor a város életében fontos szerepet játszott, mely méltó arra, hogy bemutassák.

A lovasíjászok bemutatóját követően a középkori kardforgatók léptek színre, a szablyavívás és lovas ügyességi vetélkedőt követően várnépi vigadalomra várták a jelenlévőket. A rendezvény a Kassai Lovasíjász Iskola Piroska törzs, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, a Múltunk és Jövőnk Egyesület, a Vértes Egyesület, a Nyugati Vármegye Vitézlő Rendje, a Hagyományok Hegye Egyesület valamint a Pápai Huszár Egyesület tagjainak részvételével látványos csatabemutatóval ért véget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában