Utcakép Fejlesztési Program

2023.07.06. 20:00

Újjászületett a Lohonyay Vendéglő a veszprémi belvárosban

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának a veszprémi belvárost és Óvárost sikerrel élénkítő Utcakép Fejlesztési Programjának keretében egy újabb kulturális és közösségépítő célokat kitűző étteremmel gazdagodik Veszprém, hiszen csütörtökön megnyílt a Lohonyay Vendéglő.

Juhász-Léhi István

Fotó: Benkő Péter

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter megnyitójában elmondta, nem egyszerűen egy étterem átadásáról van szó, hanem arról is, hogy mindezzel egy kicsit visszatérjünk Európához, felszámolva azt a több, mint 70 éve tartó szünetet, amely a polgári létben esett, másrészt a családnak is egyfajta kárpótlás az újra nyitás. 

- Az étterem, mint köztér elválaszthatatlan a polgári társadalom kialakulásától, magától a polgárosodástól - hangsúlyozta a miniszter. - Ez így volt Veszprémben is, hiszen azok az éttermek, amelyek itt létrejöttek, megjelenítették mindazt, ami a polgárosodás sajátossága volt. Új lendületet adtak egy városnak, jelen esetben Veszprémnek. A Lohonyay étterem, amely a XX. század elejétől 1951-ig, az államosításáig létezett, nem csupán vendéglátóipari funkciókat látott el, hanem közösségieket is. Otthont adott polgári társaságoknak, törzsasztalnak, amely az akkori Veszprém lelke volt, a polgárosodó Veszprém szíve dobbanását jelentette, élhetővé és boldoggá tette az akkori várost. 1951-ben ez a folyamat megszakadt és mostanáig kellett várni rá, hogy visszaadhassuk azt a közösségi teret, amely tovább erősíti a legújabb kori polgárosodási folyamatot.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról beszélt, hogy amikor az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra készültek, felvetették: siker esetén soha többé ne legyenek unalmas keddek Veszprémben. 

- Ez a zsűrinek nagyon tetszett - mondta a városvezető. - Az is szándékunk volt a sikeres pályázattal, hogy a polgári attitűdöt visszahozzuk a városba. A városlakók vegyék birtokba a várost, és használják azokat a lehetőségeket, amit egy közösség tud kínálni. Ehhez kellenek olyan bátor vállalkozók is, akik velünk gondolkodva ezt képviselik. Ezért indítottuk el az utcakép programunkat, ami egy rendhagyó kísérlet volt. Megmutattuk Veszprémnek, és a országnak, hogy a belvárosokat újra élettel lehet megtölteni. A Lohonyay étterem egy olyan különleges szolgáltatással jelenik meg a városlakók felé, ami a polgári attitűdöt próbálja újra visszahozni, kicsit megidézve a régmúltat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában