Új, különleges faj a megyeszékhelyen

2023.07.18. 16:00

Vikunyák érkeztek a Veszprémi Állatkertbe

Újabb fajjal bővült a Veszprémi Állatkert állatállománya. Egy négyfős vikunya tenyészcsapat érkezett, amely egy hímből és három nőstényből áll, tájékoztatta lapunkat a Veszprémi Állatkert.

Juhász-Léhi István

A vikunya a tevefélék családjának legkisebb termetű képviselője Fotó: Veszprémi Állatkert

Elmondták, a vikunya a tevefélék családjának legkisebb termetű képviselője. A két vadon élő dél-amerikai teveféle egyike. A másik vadon élő teveféle, a guanakó közeli rokona. A vikunya teste karcsú, nyaka és lábai hosszúak. Szemük viszonylag nagy, mely a fülük mellett a legfontosabb érzékszervük. A vikunya a fahatár fölött és a hóhatár alatt fordul elő, azaz 3500 és 5500 méter között. A ritkább, alacsonyabb nyomású magaslati levegőhöz rendkívül hatékonyan működő keringési rendszerrel és oxigénszállítással alkalmazkodtak. A szívük mintegy 50 százalékkal nagyobb, mint a hasonló nagyságú, síkságon élő emlősöké.

Forrás: Veszprémi Állatkert 

Ezzel az új, különleges fajjal kiegészülve immár mind a négy dél-amerikai tevefélét, azaz a vikunyát, a guanakót, az alpakát és a lámát is megcsodálhatják a Veszprémi Állatkert látogatói. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában