Spicces füge és Kikelet

2023.08.19. 11:30

Pápán is kapható az Ország tortája

Idén az aszús-fügés-mézes Spicces füge respektus nevű sütemény nyerte el a Magyarország tortája, a Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotás a Magyarország cukormentes tortája címet. A finomságot Pápán augusztus 19-től a Ricsi cukrászdában lehet megvásárolni.

Haraszti Gábor

Fotó: Haraszti Gábor

A Magyar Cukrász Ipartestület tájékoztatása szerint a szervezet 17. alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk köszöntésére. Olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat vár minden évben az Ipartestület a versenybe, melyek szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak. Idén a versenykiírásban újdonságként az is szerepelt, hogy egy Hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból - újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, magyar gyógynövények - minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál. Továbbra is elvárás volt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói újra megjelenjenek a benevezett tortákban.

A nemzeti ünnephez kapcsolódva Garabics Richárd közel 300 tortát készít Fotó: Haraszti Gábor

Végül Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a „Spicces füge respektus” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Lawal-Papp Zsófia makói cukrász nyerte a „Kikelet” fantázianevű alkotással. A kulináris élvezetet nyújtó édességeket már a pápai Ricsi cukrászdában is készítik a vásárlók számára, ahol az üzlet tulajdonosa, Garabics Richárd azt mondta, igazi ízkavalkád az idei győztes.

- Úgy gondolom, a tokaji aszú és a füge nagyon jó ízt adott a tortának, a sós mousse krém pedig még pikánsabbá teszi - mesélte a pápai cukrászmester. - Az elkészítése összetett, munkaigényes, be kell tartani a munkafolyamatokat, hűtőbe, sokkolóba kell tenni, nagyjából két és fél, három óra alatt készül el. Fontos megemlíteni, hogy a készítés során alkohol nem marad a süteményben, a tokaji aszú elpárolog, így gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják.

Fotó: Haraszti Gábor

Garabics Richárd hozzátette, körülbelül 200 egész tortát készítenek a fügésből és 70-80 darabot a cukormentesből, egy torta 16 szeletből áll. Mint megtudtuk, az ország tortáját egységes recept alapján készítik mindenhol: ugyanolyan ízekkel és hozzávalókkal találkozhatunk majd a különböző cukrászdákban, még a tortalapok vastagságát is pontosan leírja a recept, ahogy azt is, milyen termékekkel dolgozhatnak a cukrászok.

Az idei ország tortákat augusztus 19-től lehet megvásárolni, a teljes receptúra december 31-től lesz mindenki számára elérhető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában