Hogy került a kitömött fácán táblára Zirc központjában?

2023.09.08. 12:41

Hűha, fiatalok! Annyira jó volt a buli, hogy madarat reptettetek? (frissítve)

Diákcsíny? Remélhetőleg. Forgalmat fokozó látványosság a 82-es főútnál? Talán. Zirc legendás jelképe lehet? Remélhetőleg nem. Nem tudjuk, hogy került a város központjában egy tábla tetejére a kitömött fácán, talán fiatalok reptették meg buli után.

Rimányi Zita

Nézd, mi csücsül a liget melletti táblán! Tán a 82-es főutat figyeli és remélhetőleg a sofőrök figyelmét nem tereli el Fotó: Rimányi Zita

Műanyag gyorskötözővel rögzítették, az apátság sörözője közelében, ki tudja, kik. Kétemberes munka lehetett vagy létra kellett hozzá. Az biztos, hogy vidám perceket szerzett a helyieknek, mert mókás megjegyzésekkel párosítva osztották meg közösségi oldalon fotóját. "Azért óriási a forgalom Zircen, mert Rómától New Yorkig sehol a világon nem lehet látni táblára drótozott fácánt, csak nálunk, a 82-es út mellett." – állt az egyik kommentben. A másik hozzátette: "Nekem az jutott eszembe, hogy talán egy népdalkör akart kérni egy pávát a múzeumtól a "Felszállott a páva" nótához, de csak ez a farkatlan kitömött fácán volt. Gondolták éjfél fele már úgyse mélyed bele a nép a madártanba." 

Fotó: Rimányi Zita

Elképzelhető, hogy a Zircikon idején fűtötte a hangulatot annyira a buli, hogy a madár fura helyre rögzítésére ösztönzött ismeretleneket, mert a fesztivál után vette észre először egy helybeli, mi csücsül a főtéren a magasban, a 82-esen haladókat figyelve. Fényképek bizonyítják, hogy nemrégiben még a farktollai is megvoltak, de elképzelhető, hogy a szél megtépázta. Az biztos, hogy most már eléggé viharvert.

Fotó: Rimányi Zita

Győrnek egy vaskakas jutott jelképül, a várát visszafoglaló, törökverő magyar vitézek furfangosságáról szóló legendával, remélhetőleg Zirc nem fácános tábláról lesz híres. Ha megtudunk valamit a kitömött példány eredetéről, megírjuk.

FRISS: Úgy tudjuk, hogy a kitömött fácán nem a természettudományi múzeumból és nem is zirci iskolák szertáraiból származik. A fácán nem védett, vadászható madár, lakásokban díszként előfordulhat trófeája, előkerülhet padlásról, ha már nem tartják tulajdonosai divatos lakberendezési kiegészítőnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában