Jó tanács

2023.10.31. 18:00

Nem az erdőbe való, inkább komposztáljuk a halloween tököt

A Duna-Ipoly Nemzeti Park a közösségi oldalán hívta fel a halloweent ünneplők figyelmét arra, hogy a faragott tök nem való a természetbe.

Tóth B. Zsuzsa

Illusztráció

Forrás: pexels.com

A közösségi médiában több helyen felbukkant a javaslat, hogy a kifaragott halloween-tököket, illetve töklámpásokat az ünnep után vigyük ki a vadállatoknak táplálékul. A nemzeti park szakemberei szerint ez nem helyes, a takarmánytök nem természetes része az erdőnek, mezőnek. A vadállatok egy része ugyan elfogyasztja, de más fajok megbetegedhetnek tőle. A faragott tökben gyakran maradnak szennyezett gyertyamaradékok, a mécsesek műanyag, fémrészei, amelyek miatt az ezeket elfogyasztó állatok elpusztulhatnak. A málladozó, bomló, rothadó tök különben sem szép látvány egy erdei séta közben. Azt kérik, hogy aki teheti, a töklámpást komposztálja kertjében, vagy tegye az elszállításra váró zöldhulladékba. A gyertya, mécses maradékát természetesen ilyen esetben is a kommunális hulladékgyűjtőbe tegyük. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában