Színvonalas rendezvény

2023.10.09. 19:00

Szent Mihály-napi forgatag Inotán

Szent Mihály napján idén is színvonalas rendezvényre várták a családokat az Inotai Faluháznál.

Szabó Péter Dániel

Az örökifjú Soltész Rezső megénekeltette a közönséget az Inotai Faluháznál

Fotó: Szabó Péter Dániel

Szent Mihály napja a gazdasági év fordulója is volt a hagyományos paraszti életben. Ezután kezdték a kukoricát törni, a Szent György napkor, azaz április 24-én a legelőre hajtott állatok ilyenkor tértek haza. Ez a nap volt a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja is. Az inotai Szent Mihály napi forgatag ezeket az időket eleveníti fel immár hagyományosan.

A program a Mesekocsi Színház előadásával indult, az Állatok nyelvén tudó juhász című mesejátékot adták elő. Utána délelőtt Kofejánc bemutató, táncház és kézműves program várta a gyermekeket, majd nem sokkal dél után a nap sztárvendége, Soltész Rezső szórakoztatta a megjelenteket a faluház előtt. Az énekes legnagyobb slágereivel érkezett, a szép számú közönség együtt énekelte a dalokat vele. Közben természetesen Mihály napi vásár is várta a családokat a faluháznál, ahol nívós portékák közül lehetett válogatni.

A gyermekek körében népszerűek voltak a fajátékok, de a látványkovácsolást is sokan nézték meg a helyszínen. Az idősebbek vércukorszint- és vérnyomásmérésen vehettek részt a Cukorbetegekért Alapítvány Várpalota jóvoltából. 

Délután tartották az Üvegbe zárt ízek verseny eredményhirdetését. A lekvárok közül Forgács Zoltánné réti szamócából készült finomságát találta a legfinomabbnak a zsűri, a második szintén az általa készített eritrites cukormentes bicskelekvár végzett, míg a harmadik díjat Bíróné Ivanik Irén kapta sárgabaracklekvárjával. 

A pálinkák versengésében Ács Zoltán győzött meggypálinkájával Zsemle Zsolt kadarkából készült párlata és Szabó Péter szilvapálinkája előtt. 

Ezt követően a Cserregő Néptáncegyüttes adott műsort, majd indult a szintén hagyományos szüreti felvonulás. A résztvevők tánccal, zenével járták körbe a települést. A tartalmas napot táncház zárta a Cserregőkkel és a Turi Bandával. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában