Környezetvédelem

2023.10.28. 12:00

Zöld irodák – behozzák az árukat!

Sokszor egy vállalkozás sikere múlik a munkakörülményeken. A kihívásokkal teli ingatlanpiaci környezet az irodapiacon is nyomot hagyott, derül ki egy adatelemzésből, mely azt vizsgálta, hogyan alakulnak a trendek, milyen hatások mozgatják azokat.

Benkő Péter

A bérlők szívesebben választják a kedvező üzemeltetési költségű irodákat Fotó: Knauf Insulation

A szeptemberi piaci adatokat tükröző felmérésből jól látszik, hogy az irodapiacon jelentős felárat kérnek az energiatakarékos irodákért. Ezek az öko-irodák nem csupán komfortosabbak és környezetkímélőbbek, de bérleti díjuk a piacon átlagosan harmadával magasabb a hagyományos, kevésbé korszerű társaikéhoz képest. Két azonos paraméterekkel rendelkező iroda közül többségében a zöldebb megoldással építettet választják a cégek akkor is, ha az drágább, mert hosszú távon jóval kedvezőbb az üzemeltetési költségük.

Tíz, interneten indított irodakeresésből 3-4 alkalommal felbukkan valamelyik környezettudatos szempont is a feltételek között, ilyenek az intelligens világítás, a fűtés-hűtés költségei, a szigetelés, a zöld tetőterasz, a napelemes és napkollektoros kialakítás, vagy a hangszigetelés. Ez utóbbi is egyre fontosabb szempont, amikor a munkaadók irodahelyszínt keresnek, hiszen lényeges a dolgozókra jutó minél kisebb zajterhelés. Elsődleges feltétel mégis az ár, a lokáció és az épület minősége, avagy látványa marad. Egy energiatakarékos épületben történő bérlés vagy vásárlás hozzájárulhat a vállalati fenntarthatósági célokhoz és csökkenti a működési költségeket. A modern, energiatakarékos fűtési, szellőztetési és légkondicionáló rendszerek, vagy a magas színvonalú létesítmény-kezelési szolgáltatások közvetlenül befolyásolják a dolgozók komfortját. Egy kényelmes munkakörnyezet hozzájárul a magasabb dolgozói elégedettséghez.

Az energiahatékony irodák jobban eladhatók, emellett a vállalatokon is egyre nagyobb a nyomás, hogy környezetbarát módon működjenek, így az újonnan épülő irodák egyre nagyobb hányada környezettudatos, jól szigetelt, közel nulla energiaigényű. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában