Tündérkert

2023.12.19. 16:11

Facsemetét ültettek a nagyteveli gyermekeknek

A település német nemzetiségi önkormányzata a Német Nemzetiségi Tájház kertjében biztosított helyet a Tündérkertnek, melyet azoknak a nagyteveli gyerekeknek hoztak létre, akiknek szülei is helyi lakosok. A 2022-ben és 2023-ban született picik tiszteletére a szülők, hozzátartozók segítségével fákat ültettek el.

Haraszti Gábor

Őshonos magyar gyümölcsfákat ültettek el, amelyek mellett névtábla jelzi, melyik fa kihez tartozik

Fotó: Haraszti Gábor/ Napló

Az ünnepélyes eseményen Kulics Benedek, Gőgös Zoé, Czigler Bíborka, Hauser Ákos és Horváth Auróra hozzátartozói őshonos magyar gyümölcsfákat ültettek el, amelyek mellett névtábla jelzi, melyik fa kihez tartozik. Az ünnepségen Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is jelen volt, aki köszöntőjében azt mondta, aki fát ültet, az bízik a jövőben.

- A trianoni békediktátummal Magyarország elveszítette erdeinek több mint hetven százalékát. Ezért is döntött úgy a kormány, hogy azt az erdősültséget, mely az össznégyzetkilométer számra vonatkozik, öt év alatt fák ültetésével 22-ről 27 százalékra szeretné növelni. Nagytevelen korábban kétszáz fát ültettek el az út mentén, ami tiszteletre méltó. Kívánom, hogy a nagyteveli tündérkert olyan legyen, mint amilyennek az ország további kétszáz helyén megálmodták – fogalmazott a képviselő.

Tündérkert
Babits Emil, Kovács Zoltán és Halmágyi Zoltán az avatóünnepségen
Fotó: Haraszti Gábor/ Napló

Babits Emil, a nemzetiségi önkormányzat elnöke kiemelte, a gyümölcs az egyik legszebb magyar szó, hiszen ahogy a munkának, úgy a szerelemnek is megvan a gyümölcse.

- A Tündérkertet csak mi, a Kárpát-medence lakói ismerjük, egyfajta szellemi közösség, melynek sok egyéb mellett a gyümölcsészet is a része. Célunk, hogy a Kárpát-medence pusztuló gyümölcsészeti örökségének egyik utolsó töredékét megóvjuk a pusztulástól. Napjainkban a tündérkertek száma meghaladja a kétszázat, célunk tanulni és tanítani, hogy megvalósulhasson Bereczki Máté egykori álma: legyen Isten legszebb gyümölcsöskertje a Kárpát-medence.

A rendezvény a facsemeték elültetése után szeretetvendégséggel ért véget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában