Felhívás olvasóinknak

2023.12.09. 09:00

Kedvenc régi karácsonyi díszeink: lesütött szemű angyalka Ajkáról

Elő az örökölt gömbökkel! – így bíztatjuk olvasóinkat, akiktől régi kedvenc karácsonyi díszeik fotóit várjuk. Ajkáról Káldi Géza küldte el nekünk egy lesütött szemű angyalka fényképét.

Rimányi Zita
Forrás: olvasó 

"Díjazom az ötletet. A rengeteg fenyődíszünk közül számomra a legkedvesebb ez a gyönyörű, lesütött szemű, szerény, bájos angyalka. Talán egy kicsit szerelmes is vagyok bele, a magam 82 évével. Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok! Kézcsókom!" – írta Káldi Géza Ajka városából. Ma úgy mondjuk, cukkancs ez a kis figura, egyik kezében gyertya, a másikban harang, fejecskéjén aranygirland darabja. Tán az a neve, Giling-Galang, mint mesebeli rokonának. S ki ne lett volna kicsit szerelmes gyerekkorában mondjuk egy tobozmanóba vagy hasonlóba?

Tükrös felületű üveggömböket, kézzel festett, akasztós fafigurákat nézegethettek a mai felnőttek gyerekkorukban a karácsonyfákon, adventkor a lakásban. Érdemes ezeket a régi díszeket elővenni. Emlékeket idéznek, egyedi formájúak, mintázatúak és a környezetvédelmet szolgálják, ha újra és újra használjuk ezeket. Nem muszáj újakat venni, a többit meg kidobni. Előkereshetjük a gomba, a toboz és a jégcsap alakút. Ezek a retró és antik figurák manapság keresettek, értékük megnőtt, no meg a nosztalgia hatása sem lebecsülendő. Az igényes kidolgozás mellett még ott vannak a családi történetek, amikre emlékeztetnek.                                  

A régi időket idéző adventi és karácsonyfadíszek olykor kevésbé szépek, mégis kedvencekké váltak. Legnagyobb értékük, hogy kinek-kinek története fűződik hozzájuk. Elő a nagyiktól örökölt gömböket!  Olvasóink saját retró és antik karácsonyfadíszeik fotóit – esetleg a hozzájuk fűződő történeteikkel együtt – elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre. A képeket szeretnénk megjelentetni lapunkban, hogy együtt emlékezhessünk a régi idők hangulatára, ezért kérjük, hogy írják bele levelükbe, ehhez hozzájárulnak, a nevüket és a településüket szintén, azt, hogy ki küldte a fotót és honnan. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában