Mit tegyünk és hogy előzzük meg?

2023.12.31. 08:00

Macskajaj? Oda se neki!

Újév napján különösen aktuális, mit tegyünk, ha hosszú és túlságosan sikeres volt a szilveszter? Másnaposan ébredünk, fáj a fejünk, esetleg hányingert érzünk, szédülünk – mit tegyünk, és hogy előzzük meg mindezeket?

Benkő Péter

A közismert jó tanácsok van, akinél bejönnek, másoknál meg nem, sőt inkább rontanak a helyzeten. Viszont lehet élvezni a pezsgőt anélkül, hogy másnaposan ébredjünk. Ami abszolút biztos: aki józanul húzza ki ezt az éjszakát, fogalma sem lesz róla, mi az a másnaposság. Na de van-e ilyen ember szilveszterkor? Van, de a döntő többség ünnepelni szeretne, nekik szánjuk alábbi tanácsainkat.

A legjobb javaslat szerint kétszer annyi vizet igyunk, mint pezsgőt. Így fogyasztunk ugyan a gyöngyöző, finom italból, de a gyomorba már hígítva kerül, a kiszáradás így eleve kizárt. A vízben ráadásul cukor sincs. S ha már pezsgő, válasszunk minőségi terméket, ezeknek alacsonyabb a cukor- és kéntartalmuk, ellentétben az olcsóbb, kommersz fajtákkal. Az is számít, hogy ne üres gyomorra ivott pezsgővel, inkább vacsorával  indítsuk az estét! Na persze nem rengeteg zsíros falatot habzsolva, inkább könnyebb, de tápláló fogásokkal. A szilveszteri vacsora úgyis elhúzódik, jó alkalom ez arra, hogy lassanként, mértékkel fogyasszuk az enni- és innivalót. Javasolt a gyümölcsökkel vegyes hús, sajt fogyasztása. Persze arról se feledkezzünk el, hogy a pezsgő – különösen, ha finom – itatja magát. Lassabban fogyasztva könnyebb mértéket tartani, s ez a szervezetet sem terheli túl.

Pezsgőzés, éjféli koccintás után bátran igyunk teát, akár gyógynövényekből készítettet, és ne tegyük le a friss gyümölcsöt, zöldséget. A másnapi ébredés könnyebb lesz, s ha kellően kialudtuk magunkat, lepjük meg szervezetünket (multi)vitaminnal, ez is segít feldolgozni a mámor és az esetleges túlfogyasztás okozta sokkot. A hangsúly tehát itt is a tudatosság, az előrelátás, a megfontoltság. Megéri!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában