Program- és túraajánló

2024.01.05. 12:20

Már tudjuk, hova megyünk a hétvégén – bakonyi vízeséshez és ByeAlex gitárosának koncertjére

A Római-fürdő a Bakony egyik legnevesebb látnivalója és legnagyobb vízesése, és most van is benne víz, bőven, ezért most érdemes megnézni. Szintén kihagyhatatlan a szombati zirci koncert. Négy innen származó zenész lép fel, köztük a Mörk és a ByeAlex és a Slepp gitárosa.

Rimányi Zita

A Római-fürdőben most bőven van víz, így a Gaja csobogva, zubogva alkot fátylat a lépcsősen elhelyezkedő nagy köveken; a szurdok függőlegesen magasodó sziklafalain a zöld mohát és borostyánt csodálhatjuk meg

Forrás: Szelfi Off Túrák

Programajánló: dzsemmelés a Mörk és a ByeAlex és a Slepp gitárosával Zircen

Dzsesszzenészekkel – Ujvári László Lehellel, Szeifert Bálinttal, Schnellbach Dáviddal és Braun Zsolttal – beszélgethetnek az érdeklődők a zirci könyvtár felújított épületének klubtermében január 6-án, pályájukról, a zenéről. Előtte, 18 órától persze koncertet adnak. Meghallgathatjuk játékukat, a dzsessz örömzenélést, improvizációt.

Miért lesz ez különleges a zenei élmény mellett? Azért, mert a négy zirci származású zenészből három alapítótagja a Jamprovize zenekarnak, ami most, 15 év után újra összeáll egy műsor erejéig.

Szeifert Bálintot egyébként a Mörk zenekarból ismerhetjük, Schnellbach Dávid a ByeAlex és a Slepp gitárosa.  

Túraajánló: a Bakony legnagyobb vízesése

A Bakony legnagyobb vízesése a Római-fürdő, de nem mindig van benne víz. Nyáron általában simán besétálhatunk a mederbe, decemberben viszont egészen más látványt nyújt, érdemes ilyenkor is megnézni. Most bőven van benne víz, így a Gaja csobogva, zubogva alkot fátylat a lépcsősen elhelyezkedő nagy köveken. Azokon és a függőlegesen magasodó sziklafalakon a zöld mohát és borostyánt csodálhatjuk meg. Vigyázzunk közben az ösvény csúszós részein, a köveken. Kutyával kirándulóknak is ajánlható ez a hely.  

Bár a rómaiak a fürdőkultúrájukról is híresek voltak, és Pannónia provincia területén az ókorban számos építményt létrehoztak, a Bakonynána, Tés és Jásd közelében lévő neves látnivaló, a Római-fürdő természeti képződmény. Egy különleges szurdok. Földtörténeti érdekességeket találhatunk a közelében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában