Különleges szépségek

2024.01.05. 20:00

Télen is élmény a túra a tanúhegyek vidékén

Minden évszakban jó túrázni, ám kétségtelen, hogy télen, tiszta időben más a látvány a magaslati pontokról. A fák többségének nincs lombozata, így messzebbre lehet látni, és a fények is mások ilyenkor. A Balaton északnyugati térségben különleges szépségű tanúhegyek magasodnak, ezért érthető, hogy ez a környék kedvelt kirándulóhely az év minden részében, így télen is.

Szijártó János

A tanúhegyek környéke remek kirándulási lehetőséget biztosít minden évszakban. A fotó a szigligeti óvárról készült, szemben a Szentháromság-kápolna látszik a Rókarántón, háttérben a Badacsony

Fotó: Szijártó János

A túrázók számára nagy a választék, eldönthetik, hogy vadregényes helyen kívánnak kikapcsolódni, vagy inkább a jobb utakat részesítik előnyben. Különösen jó túracélpont a Badacsony tetején lévő, 2011-ben felavatott, 18 méter magas kilátó, ami különleges élményt, nem mindennapi panorámát biztosít a látogatók számára. A legismertebb és egyben legmagasabb tanúhegy a 438 méter magas Badacsony, ami minden évszakban impozáns látvány.

A Tapolcai-medence közepén emelkedő Szent-György hegy is kedvelt kirándulóhely. A 415 méter magas, bazaltoszlopairól méltán híres hegy gyomrában egy időben barlangászok keresték a mondabeli sárkány barlangját, azonban a jelentős mennyiségű omladék miatt nem sikerült feltárni a feltételezett jeges barlangot. A helyenként 30-40 méter magasba emelkedő bazaltoszlopok orgonasípokhoz hasonlóan sorakoznak egymás mellett, amelyek az északi oldalon hangsúlyosabbak, látványosabbak.

Tapolcától északra a Haláp tűnik fel, amely a bazaltbányászat miatt vesztette el régi formáját. Kitermelés ma már nincs, viszont 2019-ben adtak át egy 3 kilométer hosszú, tizenkét állomásból álló tanösvényt, amelynek több pontjáról pazar kilátás nyílik a környező tanúhegyekre. A hegy eredeti magassága 358 méter volt, de a bazalt kitermelése folytán mára ebből 291 méter maradt.

A veszprémi oldalon a Csobánc magasodik (375 méter), s várromjával ma is emlékeztet a hősi végvári múltra. A csúcs megközelítése csak gyalogosan lehetséges, Gyulakeszi vagy Diszel felől ajánlott.  A Csobánc tetejéről jól szemügyre vehető a közeli Gulács (393 méter), a Tóti-hegy (346 méter), valamint a Hegyesd kúpja. Ez utóbbi tetején is volt egy kisebb, szinte csak szobányi erődítmény a végvári időkben. A Hegyesdi Várhegy Tanösvény mellett a mintegy hét kilométer hosszú, 290 méter szintkülönbségű szigligeti Kamon-kő Tanösvény is izgalmas túrát ígér, amelynek jutalma a tetőről elénk táruló pazar látvány. Ez persze mindegyik hegytetőre igaz, azzal a különbséggel, hogy más és más nézetből figyelhető meg a csodálatos vidék. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában