Finom hagyomány

2024.02.15. 07:00

A palacsinta világnapjára emlékeztek a pápai diákok

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal emlékezett meg a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium a palacsinta világnapjáról. A Magyarországon húshagyó kedd néven ismert napot jótékonysági, mókás futóverseny színesítette.

Haraszti Gábor
Jó hangulatban telt a palacsintás futóverseny Fotó: iskola
Jó hangulatban telt a palacsintás futóverseny Fotó: iskola

Gulyásné Klózer Tünde vezetésével az iskola angol munkaközössége szervezte meg a palacsintanapot, mely a böjti időszak kezdetét jelentő hamvazószerda előtti nap, amikor még utoljára lehet nagy lakomát tartani.

Forrás: iskola

A palacsintanap, vagyis pancake day Angliából ered. Azért éppen a palacsintára esett a választás ezen a napon, mivel rájöttek, hogy a palacsintakészítés remek módja a maradék tojás és zsiradék felhasználásának, amelyeket a böjti időszak alatt nem lehetett fogyasztani. A petőfisek a 12. B osztály aktív közreműködésével, Stall Nikolett igazgatóhelyettes vezényletével mérték össze a nevező csapatok palacsintásfutás-tudásukat. A szabályok egyszerűek voltak: ötfős csapatok nevezhettek a versenyre, a résztvevők köténnyel a nyakukban egy már megsült palacsintával a serpenyőjükben, kolompszóra indultak. Minden szakasz felénél a palacsintát feldobva és elkapva kellett tovább futniuk, majd a szakasz végén ezt megismételték, végül a célba érkezve a kötényt és a serpenyőt átadták a következő futónak. Az egyes futamok győztesei a döntőben újra rajthoz álltak. Végül a 12. C-s csapat nyert, másodikként a 11. B-sek, harmadikként a 9. C osztály csapata futott be.

Forrás: iskola

A palacsintanap jótékony célt is szolgált, minden csapat nevezési díja bármilyen állateledel vagy állatfelszerelés volt, amelyet a Második Esély Állatmentő Csoportnak juttat el a szervező 12. B osztály és osztályfőnökük, Gulyásné Klózer Tünde. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában