Utazás kedvencekkel

2024.02.14. 19:00

Az állatoknak is kell útlevél, ha külföldre utaznak

Ha valaki házikedvenccel szeretne az Európai Unión belül utazni, az utazás előtt állatútlevelet vagy állategészségügyi bizonyítványt kell kiváltania – hívta fel a figyelmet erre a nem mellékes szabályra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, miután a napokban egy állatcsempészt kaptak el a NAV pénzügyőrei.

Szijártó János
Ha kedvencünket, kutyánkat, macskánkat is visszük magunkkal, akkor az Európai Unión belüli utazáshoz állatútlevelet vagy állategészségügyi bizonyítványt szükséges kiváltani Fotó: Szijártó JánosHa kedvencünket, kutyánkat, macskánkat is visszük magunkkal, akkor az Európai Unión belüli utazáshoz állatútlevelet vagy állategészségügyi bizonyítványt szükséges kiváltani Fotó: Szijártó János
Ha kedvencünket, kutyánkat, macskánkat is visszük magunkkal, akkor az Európai Unión belüli utazáshoz állatútlevelet vagy állategészségügyi bizonyítványt szükséges kiváltani Fotó: Szijártó János

Mint megtudtuk, hamis adatokkal szállított kölyökkutyákat egy bolgár férfi, akit az M1-es sztráda Komárom-Esztergom vármegyei szakaszánál ellenőriztek a pénzügyőrök. A sofőr azt mondta, nincs bejelentenivaló csomagja. A jármű átvizsgálásakor a pénzügyőrök két ketrecben összesen öt apró kölyökkutyát találtak, de útlevelek nem kísérték a jószágokat. A járőrök értesítették a kormányhivatal hatósági állatorvosát, aki megállapította, hogy az ebek alig 7-8 hetesek. A szakember szerint a bemutatott oltási könyvek egy része nem köthető az állatokhoz, hiszen azok csippel nem rendelkeztek, az iratok másik része pedig valótlan adatokat tartalmazott. Az állatok fiatal kora, az útlevél és a kötelező oltásuk, valamint a csip hiánya miatt az állatorvos elkobozta a kölyköket, és a továbbszállításukat megtiltotta.

Az ügy kapcsán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy ha valaki házikedvenccel utazna az Európai Unión belül, akkor állatútlevelet vagy állategészségügyi bizonyítványt szükséges kiváltania. Az állatútlevelet vagy állategészségügyi bizonyítványt a lakóhely szerint illetékes állatorvos állítja ki, ha az állat rendelkezik a szükséges védőoltásokkal, és azonosítása transzponderrel megoldott. Amennyiben kedvencünkkel unión kívüli más országba kívánunk utazni, a célország erre vonatkozó szabályait érdemes áttekinteni, nehogy a határon kellemetlen meglepetésben legyen részünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában