Aranyvörös szarvasmarhák a Bakonyban

2024.02.06. 11:00

Limousin + Zirc – Olvasóink nevezték el a szenteste született bakonyi bocit

A voksok harmadát megszerezve a Lizi lett az első a szavazáson, mellyel olvasóink eldönthették, mi legyen a szenteste született bakonyi üszőborjú neve. Találó elnevezés, hiszen a limousin és Zirc szavak elejének összeragasztásával megalkotható, és a boci a limousin törzstenyészetben nevelkedik Zirc mellett.

Rimányi Zita

A szenteste az olaszfalui telepen született üszőborjú és az anyaállat

Forrás: Bakony Ho-Li

Már tavaly hírt adtunk róla, hogy épp szenteste jött a világra egy életerős, születésekor viszonylag nagy méretű limousin boci a zirci székhelyű gazdaság, a Bakony Ho-Li Kft. olaszfalui telepén. Olvasóink több mint ötven nevet javasoltak neki. Ezek közül választottak ki tízet a telepvezetők, azokra szavazhattak két héten át olvasóink. Az első lett a Lizi, a második a Borka, a borjú és a karácsony szó elejének összetételével is létrehozható női név, amely a szavazatok negyedét kapta meg. A harmadik a Karamella (13 százalék), a negyedik az Éva (8 százalék), az ötödik az Ámos-hegyi Bongyor (7 százalék), a hatodik a Rozsdi (6 százalék), a hetedik az Éjcsillag (5 százalék). A Noella csupán a voksok 2 százalékát kapta meg, a Rotkäppchen, ami Piroskát jelent és a Rotkälbchen, ami vörös borjúcskát csupán 1-1 százalékot. 

Megígérjük, hogy Lizi fejlődéséről a továbbiakban is beszámolunk, Ábrahámné Mayer Judit ágazatvezető, állattenyésztési mérnök segítségével. A névjavaslatok teljes listája és az olaszfalui telep borjúinak képgalériája korábbi cikkeinkben olvasható, illetve tekinthető meg. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában