Limousinok a Bakonyban

2023.12.28. 07:00

Olvasóink nevezhetik el a szenteste született csodaaranyos, aranyvörös bocit

A Bakony aranyvörös hírességeinek gulyája épp szenteste gyarapodott egy egyeddel. Csodaaranyos és pontosan 23.40-kor született meg a szarvasmarha üszőborjú az olaszfalui telepen. Az életerős, nagy bocinak olvasóink javasolhatnak nevet.

Rimányi Zita
A szenteste született borjú esetében az apaállat egy francia szarvasmarha, az anyaállatnak ez volt a hatodik ellése, és utódjuk üsző, azaz kislány. Hasonló korú társaihoz képest nagytermetű, életerős. Aggódni nem kell érte, de még nincs neve
Fotó: Bakony Ho-Li

Aranyvörös színük miatt sokan megcsodálják a 82-es főút mellett, Zirc közelében a szarvasmarhákat. Ezek a limousinok. Korábban írtunk már róla, hogy egy franciaországi régióról kapta a nevét a fajta, onnan került ide még a 80-es évek elején. Megszerette a Bakonyt, annak klímája, domborzata hasonlít a hazájához. Így a zirci székhelyű gazdaság, a Bakony Ho-Li Kft. olaszfalui telepén található az egyik legrégebbi és legismertebb limousin törzstenyészet hazánkban.

Ábrahámné Mayer Judit ágazatvezető, állattenyésztési mérnök elmondta lapunknak, hogy folyamatos az ellés istállójukban, így nem ritkaság, hogy minden nap születik borjú, de ő és kollégái is örültek, hogy épp szenteste is világra jött egy kis limousin. December 19-re vártak, így öt napot késett. Viszont hamar lábra állt és egy órával utána már szopott. Nem kellett a szakembereknek segíteniük a folyamat során.

Azt tudni lehet róla, hogy az apaállat egy francia szarvasmarha, az anyaállatnak ezt volt a hatodik ellése és utódjuk üsző, azaz kislány. Hasonló korú társaihoz képest nagytermetű, életerős. Aggódni nem kell érte, ahogy a gulya többi tagjáért sem. Istállóban vannak, a szenteste előtti szombaton a nagy havazást is onnan figyelhették és a limousin jól bírja a telet, az a fontos, hogy szélvédett helyen legyen, az állatok egészségi állapotára pedig folyamatosan figyelnek. Nevet viszont még nem választottak a különleges időpontban érkezett bocinak, ezért szerkesztőségünkbe várunk ötleteket. Olvasóink névjavaslataikat a [email protected] e-mail-címre küldhetik el szerkesztőségünknek január 14-ig. A telep vezetői azok közül választhatnak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában