Kolbászsütés a faluközpontban

2024.02.11. 18:00

Régi falusi disznóvágások hangulata jellemezte az Inotai toros fesztivált (képek)

A régi falusi disznóvágások hangulatát hivatott megidézni az Inotai toros fesztivál, amelyet szombaton rendeztek a Várpalotához tartozó település központjában.

Szabó Péter Dániel

A disznóvágás teljes folyamatát végigkísérhették az érdeklődők a rendezvényen

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Már a reggeli órákban megkezdődtek az előkészületek a toros fesztiválon. Egy több mint 200 kilogramm tömegű disznót vágtak le a böllérek erre az alkalomra, az állat feldolgozását pedig bárki figyelemmel kísérhette az Inotai Faluház előtt. A szervezők ugyanis a rendezvénnyel a régi, falusi disznóvágások hangulatával szeretnék megismertetni a fiatalabb generációt. A szakértő kezeknek köszönhetően néhány óra elteltével hurka, kolbász, pecsenyehús, tepertő és toroskáposzta is készült, amelyeket bárki megkóstolhatott a helyszínen. 

– Nyolc évvel ezelőtt szerveztük meg az első toros fesztivált (2021-ben a világjárvány miatt nem tartották meg a programot – a szerző), s a célunk az volt: élőben is láthassák az érdeklődők, milyen egy hagyományos disznóvágás, s miképp készülnek a klasszikus ételek. Ehhez jött a kolbásztöltő verseny, amelyre nagy örömünkre minden évben sokan jelentkeznek, idén minden eddiginél több, összesen 30 csapat mérettette meg magát. Közben pedig szórakoztató programokkal próbálunk a látogatók kedvére tenni. Páli István tangóharmonikás muzsikál a faluház előtt, lovacskocsikázásra van lehetőség, míg a gyermekeket többek között arcfestés és népi játszótér is várta – mondta el kérdésünkre Petneházy Beatrix önkormányzati képviselő, aki évek óta férjével, Petneházy Csabával és segítőivel szervezi a mára hagyománnyá érett fesztivált. 

Az Apavilág csapata készíti a kolbásztölteléket a versenyre
Fotó: Szabó Péter Dániel / Napló

Az elkészült disznótoros ételek, illetve tea és forralt bor értékesítéséből befolyt pénzösszeget idén is jótékony célra ajánlják fel a szervezők. – A kezdetek óta kiemelt célunk a jótékonykodás. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is az Inotai Cseperedő Óvoda és Bölcsődét, valamint a Készenléti lakótelepen lévő Iciri-piciri Óvodát támogatjuk majd – tette hozzá Petneházy Beatrix. 

Az immár hetedik alkalommal megrendezett fesztiválra egyébként ezúttal is sokan kíváncsiak voltak, már a délelőtt folyamán több százan sétálgattak az Inotai Faluház környékén, s a forgalom elől elzárt Radnóti Miklós utcán. A rendezvény elmaradhatatlan része a már említett kolbásztöltő verseny, melyre idén 30 csapat jelentkezett, akik közül a legtöbben visszatérő „versenyzők”. Akadt, aki a klasszikus, családi recept alapján készítette, s kínálta a finomságot, míg mások különleges fűszereket használtak az ízesítéshez. A csapatok között civil szervezetek, cégek, sportcsapatok és baráti társaságok is képviseltették magukat, de nevezett a várpalotai önkormányzat csapata is. 

Harmincféle sült kolbászt kóstolt végig a zsűri. Képünkön Katona Csaba, Várpalota alpolgármestere (jobbra) süti a megtöltött finomságot
Fotó: Szabó Péter Dániel / Napló

Az Andó Pál mesterszakács vezette zsűri döntése alapján  idén a harmadik helyen a Dagadók csapata végzett, második lett a Kazánok nevű formáció, a megtisztelő első helyet, és a vele járó vándorserleget pedig a Páli házinkák csapata szerezte meg. 

A humoros nevű Páli házinkák csapata nyerte a kolbásztöltő és –sütő versenyt, s vehették át a vándorkupát a szervező Petneházy házaspártól   
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló
Páli István tangóharmonikás ezúttal is kiváló hangulatot teremtett dalaival
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában