Kemény fagyok

2024.02.10. 15:30

Vacogósak voltak a zirci 40-es évek – egy februári hidegrekordot tart a Bakony fővárosa

Még 76 évvel ezelőtt volt az a februári kora reggel, pontosan 26-án, amikor Zircen mínusz 22 fokot mértek, így egy februári hidegrekordot tart a Bakony fővárosa. Azóta is. Megtippelhetjük, nem nagy rizikó: még egy évig ezt nem dönti meg másik település, mert idén hazánkban 26-án a mínusz 4 fokos hajnalt plusz 5 fokos napközbeni csúcs követheti, az előrejelzés szerint.

Rimányi Zita

Hazánkban síelők fotója 1948-ból Fotó: Fortepan, Berkó Pál

A hazai hidegrekordokat a Magyar Meteorológiai Szolgálat adatbázisában találtuk meg. A HungaroMet közzétette felületén a hazai hőmérsékleti szélsőértékeket, a mérések kezdete óta előfordult legalacsonyabb minimum-hőmérsékleteket is.

Ez alapján egy februári hidegrekordot tart a Bakony fővárosa. 

Jégmintázat – A hajnali fagy nyoma egy Zircen parkoló autó tetején Fotó: Rimányi Zita

Arról már írtunk, hogy a január 11-i hidegrekordot szintén Zirc tartja már 84 esztendeje, akkor mínusz 28 fokig csökkent a hőmérséklet itt. Szibériai hidegben vacogott a Bakony fővárosa, és ez a rekord idén nem dőlt meg. Igaz, 2024 januárjában is mínuszokat mértek a környéken, de azok jóval elmaradtak a 40-es években itt feljegyzettektől. 

Zircen 1947. január 5-én mínusz 26,2 Celsius-fokot, 1940. január 11-én mínusz 28 fokot, 1942. január 21-én mínusz 28,2 fokot, 22-én mínusz 31,2 fokot mértek. A hőmérő ezeken a napokon a bakonyi kisvárosban mutatta a legalacsonyabb értéket hazánkban, akkor, amikor még egyébként nagyközségnek számított. S a januáriakon kívül egy februári szélsőérték mellett is Zirc neve szerepel, ugyanis 1948. február 26-án itt mínusz 22 fokot mutatott a hőmérő. Ez a rekord is a 40-es években született, fagyos telek jártak akkoriban errefelé.  

Idén januárban Zircen a hajnali fagyok után napközben fagypont körül alakultak a hőmérsékletek, a február viszont tavaszias idővel köszöntött ránk a hónap első két hetében, ezután pedig az évszaknak, a tél végének megfelelő hőfokokra számíthatunk. Ki-ki eldöntheti, jobb volt-e nekünk az időjárás akkoriban, 74-84 éve, mint most.

Januárban még könnyű volt jégdarabokat találni Zircen, az idei február tavaszias idővel köszöntött be a Bakonyba, de egy februári hidegrekordot tart a Bakony fővárosa, 1948 óta Fotó: Rimányi Zita

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában