Tavaszi hírhozó

2024.03.25. 15:36

Itt van vármegyénk egyik első gólyája

Az emberek régóta feljegyzik az első gólya érkezését, mindig is piros betűs, jeles napnak számított, ha a kéményen, kútágason vagy kazal tetején épült fészken megjelent kora tavasszal. Nem csoda, ekkor még szorosan együtt élt az ember a természettel, minden szállal kötődött hozzá.

Veol.hu

A kelet-afrikai szavannákról tért vissza hozzánk a fehér gólya

Fotó: Ifj.Vasuta Gabor

Idén március 19-én érkezett meg fészkére Tüskevár településen a fehér gólya (Ciconia ciconia). A fehér gólya vonulási útvonalát és telelőterületét jól ismerik a kutatók a madárgyűrűzés révén. A kelet-európai gólyák a Boszporusz felett kelnek át, majd Kis-Ázsiát átrepülve a Földközi-tenger keleti partvidékén szárnyalnak tovább, és a Szuezi-öbölnél érik el Afrikát. A Nílus folyását követve Ugandán, Tanzánián és Kenyán keresztül a Fokföldig vonulnak. Az állomány részben a kelet-afrikai szavannákon telel. Az elsőéves gólyák egy része még nem tér vissza, a nyarat a Közel-Keleten töltik.

Magyarországon 1901 óta részesül törvényes oltalomban, 1993-tól fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint. Európa egyik legstabilabb fehérgólya-állománya Magyarországon fészkel, az állomány fenntartása fontos feladata a természetvédelmi szakembereknek. Ez a gólyák számára fontos nedves táplálkozóterületek megőrzése nélkül nem lehetséges. 

Ifj. Vasuta Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában