Étrend

2024.04.13. 08:00

Eszkimók és az egészséges élet kulcsa

Bizonyára mindenki hallott már a zord időjárási körülmények között élő eszkimókról, ám abba már kevesen gondoltak bele, hogy mit esznek, hogyan tartják fenn magukat e népcsoport tagjai. Ugyanis növény híján ők csak hússal, állati eredetű zsírral táplálkoznak, és így élik le az életüket, jellemzően egészségesen.

Szijártó János

Kluk Gyöngyi (balról), Natalie Daniels és Clemens Zsófia a paleo-ketogén étrend követőiként igyekeznek minél több emberhez eljuttatni az ezzel összefüggő információkat

Forrás: Clemens Zsófia

Ebből ered a mintegy százéves múltra visszatekintő paleo-ketogén étrend története, amely tulajdonképpen azonos az eszkimók, vagy más néven az inuitok táplálkozásával. A téma, vagyis a paleo-ketogén étrend ismerője, kutatója és saját életvitelét tekintve követője a budapesti, ám az év nagyobb részében Szigligeten élő Clemens Zsófia, aki agykutató-neurobiológusként válaszolt munkatársunk kérdéseire.
– A paleo-ketogén étrend állati zsír- és fehérjealapú táplálkozást jelent, amelynek első tudományos vizsgálatát 1930-ban publikálták. Ki kell emelnem Vilhjalmur Stefansson antropológus és sarkutazó nevét, aki egyszerre volt ötletgazdája és résztvevője ennek a vizsgálatnak. Neki meggyőződése volt, hogy az északi sarkkörön túl élő inuitok zsír-hús alapú étrendje teljes értékű és nem egészségtelen. Sajnos a civilizáció negatív hatásai időközben elérték az inuitokat is, akiknél a dohányzás, az alkohol rossz irányba mozdította el az addig teljesen nomád életet élő nép általános egészségi állapotát. Ettől függetlenül az alapok nem változtak, túlzás nélkül állítjuk, hogy a paleo-ketogén étrend egészséges táplálkozás – mondta Clemens Zsófia.
A vitaminok bevitele kapcsán merül fel egy lényeges kérdés mindenkiben, hiszen úgy tanultuk, hogy azokat leginkább zöldséggel, gyümölccsel tudjuk a szervezet számára biztosítani. Hazánkban Szent-Györgyi Albert orvos, biokémikus neve ismerősen cseng, és hozzá kapcsolódóan az, hogy a paprika fogyasztásával juthatunk legkönnyebben C-vitaminhoz.

Clemens Zsófia (középen) az általa javasolt étrendet bemutató könyve kiadása után két kollégájával, Schimmer Máriával és Kujbus Brigittával
Clemens Zsófia (középen) az általa javasolt étrendet bemutató könyve kiadása után két kollégájával, Schimmer Máriával és Kujbus Brigittával
Forrás: Clemens Zsófia


– A közhiedelemmel ellentétben az egészséges élethez szükséges C-vitamin mennyiségét be lehet vinni a szervezetbe pusztán állati eredetű húst, zsírt és belsőséget táplálkozva. Ugyanis a C-vitamin nemcsak a növényekben található, hanem belsőségekben is, például májban, agyvelőben. Ráadásul itt a vitamin úgynevezett hőstabil állapotban van, azaz nem tűnik el a sütés, főzés során, ellentétben a lekvárral vagy a teával, amelyekben a fogyasztás idején már nincs vitamin. Az a táplálkozás, amely az állati eredetű húsra, belsőségre, zsírra épül, biztosítja, hogy minden tápanyagból elégséges mennyiség kerüljön a szervezetbe. Ezzel szemben a növényi oldal elemei olyan antitápanyagokat is bejuttatnak a szervezetbe, amelyek bizonyos vitaminokat, ásványi anyagokat vonnak el. Például kalciumot, magnéziumot, vasat, D-vitamint, folsavat. Éppen ezért a táplálkozás vizsgálatánál a tápanyag-interakciókat is figyelembe kell vennünk, ahol nemcsak a bevitellel, hanem a veszteséggel is számolni kell. Amikor szénhidrátot viszünk be a szervezetbe, az mindig C-vitamin elvesztésével jár. Ki kell emelni, hogy a paleo-ketogén étrendre való áttérés számos krónikus betegségben szenvedő emberen segített már. Ennek az az oka, hogy sok betegség az úgynevezett civilizációs életformából adódik. Ha valaki képes arra, hogy elhagyja a megszokott "civilizációs" táplálkozást és visszatér a saját genetikájának megfelelő étrendhez, akkor jó eséllyel kilábalhat a krónikus betegségből. Példaként említhető a cukorbetegség, az ezzel összefüggő magas vérnyomás, az elhízás, ami az esetek nagy részében visszafordítható. A daganatos betegségek esetében már összetettebb a kérdés és szigorúbb étrendre van szükség, de ott is jók az esélyek a javulásra, gyógyulásra – hangsúlyozta Clemens Zsófia.
Sokakat érint a csontritkulás, számukra azt javasolja, hogy első lépésként a tejet, tejterméket vegyék ki a táplálkozásukból. Helyette minél több húst, zsírt fogyasszanak, mert ezekkel bevihető a szükséges kalciummennyiség úgy, hogy közben a szervezet nem veszít. Hozzátette, tény, a jelenlegi trend azt sulykolja, hogy a sok hús, a zsíros ételek egészségtelenek, ám ez egyáltalán nem igaz.
Saját étrendjére vonatkozó kérdésünkre elmondta, hogy követi az állati eredetű, hús-zsír alapú táplálkozást, ami azt jelenti, hogy az energiát és a szervezet felépítéséhez szükséges alkotóelemeket hús, zsír és belsőség fogyasztásával biztosítja. Főként a négylábú, legelő állatok jönnek számításba, mivel az ő húsuk a leggazdagabb tápanyagokban. Ez a fajta táplálkozás nem esik messze a magyar gasztronómiától, hiszen többek között húsleves, pacal, hurka, kolbász szerepel a napi menüben. Annak, aki ezt az utat választja, azt sem árt tudni, hogy elegendő a napi kétszeri étkezés, akár egy reggeli és egy vacsora ahhoz, hogy jó legyen a közérzete, ne legyen fáradékony és testsúlyproblémákkal se küzdjön. Legalábbis Zsófia így látja és gondolja az eddigi tapasztalatai és saját példája alapján.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában