Fürdés

2024.04.13. 17:53

Kiléptek a komfortzónájukból, a Malom-tóban csobbantak

A tapolcai Malom-tóban csobbantak szombaton délelőtt a Balatoni Jegesmedvék közel húszan, akik számára különleges élmény volt a megszokott hideg balatoni víz helyett a 18 fokos tóban való fürdés.

Tóth B. Zsuzsa

A Balatoni jegesmedvék szombaton a tapolcai tó meleg vizében mártóztak meg Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A hideg vizet kedvelő baráti kört három éve alapító vezetője, Pribék István elmondta lapunknak, hogy a hideg vizes fürdőzéseket az egészség megőrzése érdekében, valamint azért szervezi, hogy felhívja a figyelmet a Balatonra. 

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– Összetartó csapat vagyunk, számunkra fontos az egészség, a jókedv, a pozitív gondolkodás. Együtt túrázunk, kirándulunk. A közösségi oldalon 1300 tagunk van, közel negyvenen vannak, akik rendszeresen látogatják velünk a strandokat. Idén a Balatoni Körrel közösen szerveztünk egy rendezvényt, amely keretében Alsóörsön, Szigligeten, Balatonfüreden, Fövenyesen fürödtünk, jövőre pedig bizonyára ennél is több helyen. Mi a Balatonban fürdünk télen hetente, én magam már hatvanszor csobbantam ott ebben a szezonban, de keressük az egyéb lehetőségeket is. A hideg vizes fürdéssel az immunrendszert erősítjük, akik velünk fürdenek, alig voltak betegek a téli szezonban. A hideg vízhez fokozatosan, de hozzá lehet szoktatni magunkat, ősztől kezdve. Egy jó alap egészségi állapot szükséges csak, más nem, a szervezetünk tudja, mit kell tenni, felmelegszik a fürdés után. A hideg fürdőzés befelé fordulás, stresszlevezetés, mindenki magával foglalkozik. Azt megelőzi egy speciális légzéstechnika elsajátítása, amely felkészíti a szervezetet a hideg vízben való fürdésre, és elnyomja a fájdalomreceptorokat. Hiszen a téli Balatonban fürödni fájdalmas dolog, de a tapolcai fürdés nem ilyen lesz.

A 18 fokos vízben való mártózással kimozdulunk egy kicsit a komfortzónánkból. Új helyszínt látogattunk meg, és hazánk értékeit is megismerjük így ebben a gyönyörű városban – mondta István. Hozzátette, hogy április végén még Örvényesen avatnak nádsétányt, és 27-én lezárják a téli fürdési szezont. 
Méltatta a különleges eseményt Dobó Zoltán polgármester, Gondosné Fitos Anikó, a Balaton-felvidéki Vízitársulat igazgatója és Mezőssy Zoltán, a Gabriella Hotel és Étterem igazgatója. Azt mondták, ezzel a fürdőzéssel ráirányítják a figyelmet a városra, illetve a tóra, mely idegenforgalmi szempontból rendkívül kedvező. Nem beszélve az egészséges életmód népszerűstéséről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában