Érdemes felkeresni

2024.04.02. 09:31

Különleges hely modern kápolnával

A tavaszi szünetben kellemes kirándulást tenni és körülnézni a Badacsony-hegyen. A túra kezdődhet akár a kevésbé ismert badacsonytomaji oldalon, a hegy keleti részén, a Szent István király-kápolnánál.

Tóth B. Zsuzsa

A temető melletti parkolóban hagyva az autót, kellemes erdei sétával érjük el a különleges kápolnát, útközben bazaltkőből épített stációk és táblák is segítenek az eligazodásban. 

A badacsonytomaji kápolna nem látszik a távolból és panoráma sem nyílik a közeléből, mégis érdemes felkeresni
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A modern stílusú kápolna egy kis tisztáson, az egykori felső kolónia területén épült bazaltból tíz évvel ezelőtt, Jankovics Tibor tervező, Ybl- és Prima díjas építész tervei alapján. A hegyen az 1960-as évek közepén szűnt meg a bányászat, az elbontott kolónia köveiből épült a kápolna, amelynek létrehozását a helyi Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész kezdeményezte. A kápolna István királyt ábrázoló oltárképe az ő alkotása. Az épület bejárata északra néz, a három keskeny ablakából minden év augusztus 20-án, amikor a nap a legmagasabban jár, pont úgy esik a fény, hogy a padlózatba mart Szent István-monogramot megvilágítsa. A kápolnát 2014. augusztus 23-án szentelte fel Erdő Péter bíboros, prímás Esztergom-budapesti érsek.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A kápolnához közel van a hegytetőn a kilátó, a déli oldalról pedig gyönyörű panoráma tárul elénk, érdemes tenni egy sétát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában