Tollas barátaink

2024.04.11. 12:00

Megérkeztek a tavasz hírnökei, a fecskék

Az idei esztendőben március 18-án láttam az első füsti fecskéket (Hirundo rustica) a Dáka határában elterülő Kispodárpusztai-halastó felett vadászni, szám szerint három példányt.

Vasuta Gábor

A nagy kiterjedésű vízfelület a vonulás során megállítja az énekesmadarakat, hiszen rovartáplálék itt bőven akad számára, akár a hűvösebb napokon is. A megyénkben megfigyelt első egyedek való­színűleg hazánktól északra költő példányok lehetnek. Őket követik hamarosan a Magyarország területén költő füsti fecskék. 

Hazánkban a füsti fecske védett madárfaj Fotó: ifj. Vasuta Gábor

A fecske a magyar nép mindig is kedvelt madara volt az évszázadok során, mert ott élt a lakóhelyük környékén. Az eredeti fészkelőhelyeik azonban a barlangok és sziklapárkányok voltak, amelyet idővel felcseréltek az emberi építményekre. A magyar állomány jelentős része Dél-Afrikába repül a Földközi-tenger keleti részén keresztülhaladó vonulási útvonalon. 
Fészkét nyállal kevert sárcsomókból építi. Ornitológus kutatók kiszámították, hogy egy-egy fészekhez 750–1400 sárgalacsin szükséges, ezek egyenkénti átlagos súlya 0,48 gramm. A megfigyelések szerint a sárgyűjtés idején a fecskepárnak 220 kilométert kell repülnie. 
A fecske szinte állandóan a levegőben van, mert a repülő rovarokra, legyekre a legelésző csorda körül vagy a vizek felett vadászik. Ornitológusok megfigyelései szerint egyetlen példány egymillió rovart pusztít el évente. 
Szinte egész Európában csökken a fészkelő füstifecske- párok száma, a mezőgazdaság átalakulásával napjainkban hazánkban is drasztikus állománycsökkenésnek lehetünk tanúi. Hazánkban a füsti fecske védett madárfaj, a természetvédelmi értéke 50 000 forint. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában