Közlekedés

2024.04.13. 17:26

Parkolás – kiterjesztették a fizetős zónát Balatonfüred felső városrészében

Fizetőssé vált a parkolás több balatonfüredi közterületen, ami a felső városrészt érinti. Ennek indokairól, az érintett helyszínekről kérdeztük a város alsó- (a 71-es főúttól délre fekvő terület) és felsővárosi területe fizetőparkolás-üzemeltetője, a Probio Zrt. vezérigazgatóját.

Benkő Péter

Annak indokai közül, hogy újabb utcákat vontak be a parkolás fizető zónáiba, Somogyi László többet is felsorol. Egyrészt a terület fejlesztését, másrészt az intézményi, szolgáltató- és lakóterületek folyamatos bővülését nevezi meg. Rámutat, hogy mindezzel párhuzamosan – a parkolóhelyek bővítése ellenére – a parkolók jellemzően telítetté váltak, ami a forgalomszabályozás módosítását igényelte.

A telítetté vált parkolók a forgalomszabályozás módosítását igényelték
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

– A bővítés most a Kossuth, a Mérleg, a Somogyi, a Siske utcát, illetve a Kossuth teret és az Alsó közt érintette – mondta a vezérigazgató, aki hozzátette, a nem turisztikai központú lakóövezetekhez hasonlóan egész évben, munkanapokon a 8 és 17 óra közötti időszakra vonatkozik a fizetési kötelezettség, de nem minden helyszínen, mert az Ófalu mélygarázsban 0–24 óráig, azaz nonstop díjfizető időszak van. A parkolás első két órája a teljes területen díjmentes.

Arra a kérdésünkre, miszerint hogyan fogadta a lakosság az intézkedést, a vezérigazgató elmondta, nem jelentett számukra újdonságot, hiszen ugyanezen szabályok és díjak már a felső városrészben régebb óta működnek.

Az első két óra díjmentes
A parkolás első két órája díjmentes
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A parkolásra vonatkozó legfontosabb szabályokat a KRESZ, valamint egy 2020-as önkormányzati rendelet tartalmazza, eszerint a fizetőparkolók jegyautomatából előre váltott jeggyel, mobiltelefonos parkolással vagy bérlettel vehetők igénybe. Egy további kormányrendelet hatálya szerinti engedéllyel rendelkező mozgáskorlátozottak gépjárművei a mozgáskorlátozott kártya szélvédőn történő elhelyezésével vehetik igénybe a fizető parkoló helyet minden parkolóban.

Balatonfüreden a jegyautomatából váltott jegy esetén a minimálisan fizetendő várakozási díj az adott parkolóban érvényes díj alapján számított 15 percnek megfelelő összeg. A város parkolói változó érvényességi idejű, területű, úgynevezett lakossági, zóna-, heti turista és általános bérletekkel vehetők igénybe, ezek az üzemeltető ügyfélszolgálatán vásárolhatók meg a korábbi évek gyakorlatának megfelelően. Felhasználhatóságukról, a kiváltás feltételeiről az üzemeltető honlapján célszerű tájékozódni.

https://www.veol.hu/helyi-kozelet/2023/03/megszunnek-a-dugok-fureden-jelzolampas-korforgalom-epul

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában