Hulladékkezelés

2024.04.13. 15:30

Szemétszedés miniben Zircen: a jószándékú lendület ellenére bejátszott az undorfaktor

Tavaszi nagytakarítást szervezett a zirci önkormányzat szombatra, főleg a környező túraútvonalak mentén szedték, szedik a szemetet az önkéntesek. Mi egy mintegy fél focipályányi részen gyűjtöttük össze a hulladékot. Keserű tapasztalat, hogy nem lehet győzni ezt a munkát.

Rimányi Zita

A bakonyi kisváros akciójához sajnos hétvégi munkánk miatt nem tudtunk csatlakozni, de saját udvarunkban – nem először – ezen a szombaton összegyűjtöttük a szemetet. Nagyrészt. Legalább így szerettük volna kivenni a részünket a közös feladatból. A lakhelyünk melletti udvarról van szó, ami a Rákóczi téri emeletes házak és a régi óvoda között van, de ez a magánterület a gyalogosforgalomnak megnyitott. Sokan rövidítik erre útjukat. Ketten fél óra alatt háromszatyornyi hulladékot gyűjtöttünk össze. Egy állati lábcsont, a patával együtt – ez volt a leginkább kirívóan undort keltő. A keserű tapasztalat pedig az, hogy nem lehet győzni a takarítást.

Nem volt elég egy neylonszatyor az önként vállalt zirci szemétszedésünkhöz, pedig azt hittük, így lesz. Ami ezekbe került, már nem szennyezi közös környezetünket
Nem volt elég egy nejlonszatyor önként vállalt zirci szemétszedésünkhöz, pedig azt hittük, így lesz. Ami ezekbe került, már nem szennyezi közös környezetünket 
Fotó: Rimányi Zita/Napló


Miből volt rengeteg? Fém italosdobozból, műanyag, mintegy féldecis röviditalos palackból és főleg ezek kupakjából, papírzsebkendőből, műanyag csomagolóanyagból, cigarettásdobozból, vásárlói blokkból, csokipapírból, csipszeszacsiból. A csikkeket nem győztük összeszedni, és valószínűleg a parkoló autók, az avar alatt is maradt még szemét, de szebb lett azért a látvány. A tavaszi csillagvirág így már nem hulladékdarabok között bújik meg, és már nem a cigarettásdobozt burkoló, eldobott fólián csillan meg a napfény. Sajnos több helyen nem tudtuk kihúzni a műanyag alkatrészdarabokat a földből, egészen beágyazódtak abba.   

Főleg a fém italosdobozt, a műanyag, mintegy féldecis röviditalos palackot, utóbbi kupakjait dobják el sokan a Rákóczi téri emeletes házak mögött
Főleg a fém italosdobozt, a műanyag, mintegy féldecis röviditalos palackot, utóbbi kupakját dobják el sokan a Rákóczi téri emeletes házak mögött
Fotó: Rimányi Zita/Napló


Akadtak, akik segítettek: egy hölgy az elnyomott csikket zacskónkban dobta el, egy férfi arrébb tolatott volna kocsijával. Mi rendszeresen meg fogjuk ismételni magánakciónkat – biztosra vehetjük, sajnos, hogy szükség lesz rá –, de másnak sem tiltott ez, bárki megteheti, és hátha a példánk egy icipicit segít abban, hogy kevesebb szemét essen ki csak úgy az emberek kezéből az utcán, a természetben. 

Megjegyezzük: az említett udvartól párlépésnyire, a járdáknál vannak köztéri kukásedények. 

Keserű tapasztalatunk: nem vagyunk még elég érettek ahhoz, hogy jobban vigyázzunk közös kincseinkre, pedig a Bakony szépségei megszámlálhatatlanok. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában