Fontos a fémiparunk

2017.12.07. 17:53

Az ipartestület párbeszédet kezdeményezett

Az Országos Fémipari Ipartestület fórumán elhangzottak szerint a fémipar, a feldolgozóipar segítségére kell sietni, hogy versenyképességüket tudják tartani.

Tóth B. Zsuzsa

Szűcs György (jobbról) szerint fontos a mesterek ösztönzése is Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Tamási Áron Művelődési Központban rendezett fórumon Szűcs György, az Országos Fémipari Ipartestület (OFI) elnöke hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy minél több magyar termék jelen- jen meg a piacon önálló műszaki tartalommal. Ennek érdekében is szeretné a szervezet törekvéseit, eredményeit eljuttatni tagjainak és másoknak, a fémipar helyzetén segítve így. - Három éve évi hét-nyolc megyei fórumot tartunk az OFI integrált szolgáltatásai, a fémipari szolgáltatások fel-emelkedéséért.

A kisipar, a fémipar, feldolgozóipar segítségére kell sietnünk, hogy versenyképességüket tudják tartani. A multicégek beszállítói ők, de remélhetőleg egyre inkább önálló műszaki tartalommal bíró magyar termékek jelennek meg a piacon. Bízunk benne, hogy a hazai fémipari vállalkozások duális képzésében egyre több tanuló lesz. A mai állapot tükrözése céljából adtunk ki egy kötetet, hogy ösztönözzük a mestereket és a diákokat. Legyen minél több fémipart választó fiatal, aki ma a legkorszerűbb tudást kapja. Később ők akár önállóvá is válhatnak, de tisztában kell lenniük azzal, hogy mit kell tudnia egy fémipari vállalkozásnak ahhoz, hogy meg tudjon élni. Mivel nincs magyar szellemi termékekből gyártmánycsalád, a multina-cionális cégek beszállítóivá kell válniuk. Kötetet állítottunk össze a beszállítóvá válás folyamatáról, hogy a működő vállalkozások ebbe az irányba fejlesszenek, és segítve, hogy a fiatalok idővel átvegyék a vállalkozások vezetését. Számítunk rá, hogy a ma külföldön dolgozó hatszázezer magyar tehetséges fiatal majd hazatér, ezért a régi vándorlevél mintájára készítettünk egy nemzetközi Iposz-útlevelet.

Szűcs György (jobbról) szerint fontos a mesterek ösztönzése is Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Abban szerepelnek a fiatal szakember tanulmányai, a kint töltött idő alatt elsajátított tudás, valamint a szakmai gyakorlat igazolása a sikeres itthoni munkába álláshoz – mondta Szűcs György. A fórumon szó volt a megyei fémipar helyzetéről, Czigány Attila, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságfejlesztési irodájának vezetője a megye gazdaságáról, az iparoságazat helyzetéről beszélt a résztvevőknek, köztük a Széchenyi István Baptista Középiskola végzős diákjainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!