Mindenki nyerhet

2018.01.24. 08:00

Fórumot tartottak a nyugdíjas-szövetkezetekről

A munkaerőhiány enyhítése mellett társadalmi haszonnal is jár a közérdekű nyugdíjas-szövetkezeti munkavállalás, hangsúlyozták a témában tartott fórum előadói Veszprémben.

Marton Attila

Dávid Ferenc

A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Közész), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) 22 állomásból álló közös szakmai rendezvénysorozata hétfőn Veszprémbe érkezett, ahol a foglalkoztatási formával kapcsolatos szabályokról is tájékozódhattak a résztvevők.

Dávid Ferenc...

Ovádi Péter önkormányzati képviselő megnyitójában kiemelte, Veszprémben országosan is kiemelkedő a nyugdíjasközösségek aktivitása.

A képviselő reményét fejezte ki, hogy minél több veszprémi nyugdíjas vállal munkát a szövetkezeteken keresztül. Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese kiemelte, mintegy 200 ezer munkavállaló hiányzik a versenyszférából, a munkaerő-kínálat bővítésének egyik módja a nyugdíjasok visszacsábítása lehet a munkaerőpiacra. Elmondta, tavaly 2,7 millió volt azoknak a száma, akik jogosultak nyugdíjszerű ellátásra, miközben a 65 éven felüliek foglalkoztatása alacsony, nem éri el az európai uniós átlag (5,6 százalék) felét. Arról is beszélt, a nyugdíj mellett munkát vállalók a feldolgozóiparban, a kereskedelem és vendéglátás területén, valamint adminisztratív munkakörökben is elhelyezkedhetnek. Dávid Ferenc, a Közész ellenőrző bizottságának elnöke a munkaerőhiány okairól beszélt. Kiemelte, az elmúlt közel egy évtizedben mintegy 4-600 ezren vállaltak munkát külföldön. Emellett a gondot fokozza, hogy öregszik a társadalom, és alacsony a születésszám: évente 40 ezerrel szűkül a munkaerőpiaci szereplők száma. Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke elmondta, a nyugdíjasok elsősorban a kiszolgáltatottságtól és a társas kapcsolatok leépülésétől tartanak, a szövetkezeti munkavállalás mindkét helyzetre megoldást jelenthet.

...és Gazsi Attila szerint hasznosak a nyugdíjas-szövetkezetek Fotó: Pesthy Márton

Az előadók arról is beszéltek, a nyugdíj melletti munkavállalás az idősek életminőségét is javítja. Dolgos Attila, a Közész elnökségi tagja kérdésünkre elmondta, tavaly nyár óta közel száz szövetkezet jött létre országszerte, és mintegy 20 ezren nyilatkoztak arról, hogy munkát vállalnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!