Idén későn indult a virágzás

2018.04.11. 07:00

Mandula, jó bor és vendégszeretet Balatonakalin

Szépen virágzik a település határában a hároméves önkormányzati mandulaültetvény. Jó termés ígérkezik, ha sikerül megvédeni.

Sági Ági

- Tavaly már volt rajta néhány szem, de azt a varjak elvitték. Idén őriznünk kell majd a madarak ellen. Sokan azt hiszik, hogy a fák elvannak magukban és szinte nem is igényelnek gondozást. A mi ültetvényünkön viszont jól látszik, hogy milyen fontos az ápolás, mert a fák meghálálják- mondja Mészáros Géza falugondnok.

A 71-es út mellé telepített mandulás mintaültetvény is lehetne. Ezért azonban sokat kell dolgozni. A gyomtalanítást talajmunkával biztosítják, de permeteznek gombabetegségek és levéltetű ellen is. Kell a tavaszi metszés, és a nyári zöldmetszés is a jó koronaforma megőrzéséhez.

- Nem bio az ültetvény, de korszerű, környezetkímélő szerekkel dolgozunk. Ha jó a metszés, akkor a nap és a szél elvégzik a növényvédelem nagyját. Van egy kutunk is, ebből a lehullott csapadék függvényében öntözni is tudunk- teszi hozzá a szakember.

Idén későn indult a virágzás, és összecsúszik a többi gyümölcsfáéval. A kora tavaszi fagyok miatt lehetett aggódni is a termésért, de úgy tűnik az ültetvény nagyobb károk nélkül vészelte át a hideget. A másfél hektáros mandulást három éve telepítette az önkormányzat nagy összefogással, az ültetésben a falu apraja- nagyja részt vett.

Mandula, jó bor, vendégszeretet- 2010 óta ez a Balaton- parti település jelmondata, de a mandulának sokkal régebbre nyúló hagyománya van a 700 lelkes faluban. A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Fertődi Kutatóállomásnak itt Balatonakaliban volt a Kísérleti Telepe.

- Üvegházakban folyt itt a nemesítés, elsősorban a Tanú című filmből jól ismert magyar narancsra koncentráltak- meséli Koncz Imre polgármester.- Szerencsére a mérnökök azért nem csak a naranccsal foglalkoztak, nagyon komoly volt a barack és a mandulanemesítés is, az Akali 60 fajta korának legjobbja volt, papírhéjú mandula 60 százalék béltartalommal.

Az önkormányzati mandulás elsősorban turisztikai, marketing célokat szolgál: a szép mandulás hírét viszi a településnek. A termést is így hasznosítanák, Koncz Imre szerint a bor legjobb kísérője a pirított mandula, és a remek Akali borokhoz idén már saját mandulát kínálhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!