mérséklődött az illegális hulladéklerakás

2018.08.27. 14:00

Szelektív hulladékgyűjtés Pápán: van még hova fejlődni

Valamelyest mérséklődött az illegális hulladéklerakás, azonban sokan még mindig nem a rendeltetésnek megfelelően használják a szelektív gyűjtőszigeteket – tájékoztatta lapunkat Mészáros Csaba, a Közszolg Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Polgár Bettina

 Papír, műanyag és üveg elhelyezésére nyílik lehetőség a szelektív gyűjtőszigeteknél. Az illegális hulladéklerakás visszaszorítása érdekében pedig kamerás megfigyelőrendszer is működik

Fotó: Polgár Bettina / Napló

Mészáros Csaba elmondta, tavaly a helyi önkormányzattal egyetértésben városszerte átszervezést végeztek a gyűjtőszigetek tekintetében, mely hatására valamelyest csökkent a szelektív hulladékgyűjtők környékén az illegálisan lerakott hulladék. – Noha a gyűjtőszigetek száma gyakorlatilag a felére csökkent, a meglévő edények száma nem változott, csak az elhelyezésük vált koncentráltabbá – emelte ki az ügyvezető. Hozzáfűzte, elsősorban azokat a gyűjtőszigeteket szüntették meg, ahol a legnagyobb mértékben jelentkezett az illegális hulladéklerakás, emellett pedig az önkormányzat a megmaradó szigetek közül jó néhánynál kamerás megfigyelőrendszert is kiépített.

– Ahol csak lehet, próbáljuk a házhoz menő, díjmentes szelektív hulladékgyűjtést preferálni, viszont ez fizikailag elsősorban a családi házas övezetekben valósítható meg, hiszen a lakótelepi környezetben, a társasházaknál egyszerűen nincs lehetőség arra, hogy lakásonként külön szelektív hulladékgyűjtő edényt helyezzenek el a lakók. Emiatt alapvetően a lakótelepi környezetben találhatók meg koncentráltan a gyűjtőszigetek, de néhányat meg kellett hagynunk egyéb helyeken is, ugyanis a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés esetén nincs lehetőség az üveg gyűjtésére – mutatott rá Mészáros Csaba.

A Közszolg Nonprofit Kft. ügyvezetője kifejtette, a házhoz menő rendszer esetében tavaly figyeltek meg komolyabb felfutást, de azóta is folyamatosan jönnek új érdeklődők. – Jelenleg körülbelül háromezer felhasználónál tartunk. Ez még mindig csak fele az általunk ellátott körzetben található családi házas háztartásoknak, tehát lenne még hova fejlődni. Őszre tervezünk is ezzel kapcsolatban egy újabb kampányt, kihelyezett edényosztással egybekötve. Ezt egyébként az előbb említett problémák miatt is igyekszünk propagálni, ráadásul van egy olyan pozitív vonzata is, hogy a tapasztalatok szerint a házhoz menő rendszerben sokkal „tisztább” hulladék érkezik, azaz sokkal nagyobb arányban van az edényben olyasmi, ami tényleg oda való. Ugyanez nem mondható el a gyűjtőszigetek esetében, ahol a begyűjtött hulladék több mint fele nem szelektív konténerekbe való – fűzte hozzá Mészáros Csaba.

Papír, műanyag és üveg elhelyezésére nyílik lehetőség a szelektív gyűjtőszigeteknél. Az illegális hulladéklerakás visszaszorítása érdekében pedig kamerás megfigyelőrendszer is működik
Fotó: Polgár Bettina / Napló

 

Megjegyezte, a házhoz menő rendszerben az igénylők mindent egy edénybe gyűjtenek, így a papírt, a műanyagot és a fémet utólag még szét kell válogatni, azonban még a többletmunka ellenére is hatékonyabb ez a módszer az anyagkihozatal tekintetében. – A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés nemcsak nekünk jó, hanem a háztartásnak is könnyebbség, hogy az igénylő a saját ingatlanán tudja megoldani ezt a tevékenységet. Nem is beszélve arról, hogy a háztartási hulladék elkülönített gyűjtése jogszabályba foglalt kötelezettsége lenne mindenkinek – emelte ki a Közszolg Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Mészáros Csaba rámutatott, a gyűjtési napok ismeretében ki lehet számolni, mikor ürülnek ki a szigeteknél az edények, és ilyenkor nagyobb mennyiségű szelektíven gyűjtött hulladék elhelyezésére is adódik lehetőség, illetve a Szabó Dezső utcai hulladékudvarban ugyancsak át tudják venni azt, ami már nem fért bele a gyűjtőedényekbe. Azonban semmi esetre sem jó megoldás az edények mellé tenni a hulladékot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!