Erkélyen kezdte paradicsommal

2018.10.26. 07:00

Egy budapesti erkélyről indult az építész barnagi csodakertje

Barcsik Tamás eredetileg építész. Három éve költözött a Budapestről Barnagra, hogy kertészkedjen.

Molnár Sándor

A barnagi kertész jövőre inkább magánemberek asztalára termesztene Fotó: Molnár Sándor

Kezdetben pesti erkélyén kezdett el paradicsomot termeszteni, majd beleásta magát a szakma rejtelmeibe, és egy évig Angliában, farmokon is önkénteskedett.

A Csalán Egyesület látogatást szervezett Barcsik Tamás kertész barnagi kertjébe, hogy az érdeklődők rácsodálkozhassanak az október végén is sokszínű falusi zöldségvilágra.

A barnagi kertész jövőre inkább magánemberek asztalára termesztene Fotó: Molnár Sándor

A fiatal gazda dobozrend­szerben szeretné ellátni zöldségeivel a lakosságot. Korábban egy fórumon már bemutatkozott az egyesületnél, most pedig megmutatta szép, rendezett kertjét a mintegy húsz látogatónak. A Csalán Egyesület helyben keresi azokat a lehetőségeket, melyekkel éghajlatbarát módon lehet élni. Ennek a filozófiájuknak a részeként tettek látogatást Barnagon, hogy személyesen is meggyőződjenek arról, hogyan termeli a zöldségeit, mennyire megbízhatóak és szépek a terményei az ifjú kertésznek.

Az egyesület tagjai szeretnének minél több kapcsolatot kialakítani annak érdekében, hogy egyre több helyi élelmiszert fogyaszthassanak – tudtam meg Szalay Tímeától a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnökétől. Meglepő módon, Barcsik Tamás eredeti szakmája építész. Három éve költözött Budapestről Barnagra, hogy kertészkedjen. Kezdetben Pesten, az erkélyén kezdett el paradicsomot termeszteni, majd beleásta magát a szakma rejtelmeibe és kiment egy évre Angliába, ahol farmokon önkénteskedett. A szigetországban nagy hatással volt rá az alapanyagok sokszínűsége és az, hogy mennyi mindent használnak a konyhában a kertből. A kintlét alatt elvégzett egy általános kertészeti tanfolyamot és megerősödött benne az elhatározás, hogy ezzel szeretne foglalkozni. Elmondása szerint a tudását könyvekből és a YouTube-ról szerezte.

A barnagi kertben bébi zöldségeket, salátamixet, mikroleveleket és ehető virágokat termeszt éttermek részére. Jövőre inkább zöldségekkel szeretne foglalkozni, amelyek a magánemberek asztalára kerülnének. Az idei enyhe időjárásnak köszönhetően a barnagi kert az október végi látogatáskor az üde zöld és a bordó árnyalataiban pompázott. Az ifjú kertésznek, az időjárás függvényében, november közepéig teremnek kint a vegyszermentes zöldségei, a fóliasátorban pedig december végéig termeszti őket. Jövőre nagyobb kertet szeretne és azt tervezi, hogy beindítja a doboz rendszert. Tavasztól salátamixeket, csírákat, napraforgót, lóbabot és retket, nyáron koktél paradicsomot, babokat, cukkinit, céklát, répát és néhány különlegességet, mint a daikon retek szállítana különböző Veszprém megyei átvevőpontokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!