olvasunk

2019.02.28. 14:00

Időtlen népszerűségnek örvend több téma és szerző a könyvesboltokban

Míg a könyvesboltokban jellemzően decemberben a legmagasabb a forgalom, addig az antikváriumot a nyári és az iskolakezdési időszakban keresik fel a legtöbben.

Polgár Bettina

Persze vannak olyan kategóriák, amelyek egész évben felkapottak, ilyenek egyebek mellett az ezoterikus témájú kötetek és a kötelező olvasmányok.

Császár Erika, a pápai Anna Könyvesbolt vezetője kifejtette, üzletükben december táján mindig érezhetően nagyobb a forgalom, így a karácsony a könyvesboltok egyik legjobb időszaka. Elmondta, nagyon népszerűek a sikerkönyvek, és vannak olyan szerzők, akik kimondottan karácsonyra időzítik a megjelenést. Emellett már novembertől folyamatosan keresik a vevők a jövő évi naptárakat.

– A karácsony előtti időszakban több földgömböt is eladunk. CD-kből és DVD-kből

viszont már nem tartunk annyit, mint régen, de így is fogy. Érdekes módon a régi kiadású lemezekből még mindig nagyon sokat vesznek az ünnepet megelőzően – árulta el Császár Erika.

Mint mondta, januárban nem éreznek számottevő visszaesést a könyveladások tekintetében, hiszen a törzsvásárlói programjuk keretében az év elején vásárolhatják le a vevők a múlt évben összegyűjtött kedvezményt. Emellett januárban már sokan előrelátóak, és beszerzik az érettségire, nyelvvizsgára felkészítő könyveket. – Néhányan húsvéti gyerekkönyveket, illetve kertészeti témájú köteteket is kerestek a közelmúltban – emelte ki a könyvesbolt vezetője.

Schmidt Orsolya több mint kilenc éve vezeti a pápai Pirinyó Antikváriumot Fotó: Polgár Bettina

Megjegyezte, az ezoterikus irodalom egész évben népszerű, akárcsak a gyerekkönyvek, az éppen akciós kötetek, illetve a térképek. Ezeken kívül – évszaktól függetlenül – kimondottan keresettek még a pozitív gondolkodással, a sikeres élettel kapcsolatos kiadványok.

Schmidt Orsolya több mint kilenc éve vezeti a pápai Pirinyó Antikváriumot. Elmondta, korábban azt tapasztalták, hogy elsősorban karácsony előtt keresték a vevők az albumjellegű kiadványokat. Ezek a kötetek jellemzően elegáns megjelenésűek, és drágább árkategóriába tartoznak. – Az utóbbi években azonban már azt vettük észre, hogy az ünnepek nem gyakoroltak különösebb hatást a vásárlói igényekre és a forgalomra. Kivételt képez ez alól a Mikulás, december hatodikához közeledve ugyanis mindig megjelennek a szülők és a nagyszülők, akik keresik a kifestőket, a Télapóhoz és a télhez kapcsolódó könyveket – magyarázta.

Hozzátette, a januári forgalom mindig érzékelhetően alacsonyabb. – Szerencsére nálunk idén januárban is megmutatkozott a megszokott kereslet, a kötelező olvasmányok mindig jól fogynak, illetve félévkezdéskor a kották is kiemelt helyen szerepelnek az eladott termékek között, a helyi zeneiskolák igényeinek megfelelően – jegyezte meg Schmidt Orsolya.

Mint mondta, volt, aki február elején már kereste a tavaszi szezonhoz köthető, növényápoláshoz, gombászathoz kapcsolódó könyveket. Ezenkívül időről időre felkapottak a halászat és vadászat témakörébe tartozó kötetek. Schmidt Orsolya elmondta, éves viszonylatban a vásárlók száma hozzávetőleg arányosan oszlik meg az antikváriumban, azonban a nyári hónapok mégis egy kicsit erősebbek.

– Ilyenkor sok turista érkezik a városba, akik sokkal több időt szánnak a nézelődésre, mint a helyiek. Jellemző, hogy akik egy-két napot eltöltenek a településen, felkeresik az antikváriumot is, lelkesen válogatnak, és még az sem számít, hogy haza kell cipelniük a könyveket. Pihenés közben ugyanis sokkal jobban rá tudnak hangolódni a keresgélésre, az olvasásra – mutatott rá. Az antikvárium vezetője hozzátette, emellett a tanévkezdési időszak is kifejezetten pörgős, sokan vásárolnak ilyenkor tankönyvet, kötelező olvasmányt és kottát.

Megtudtuk, az antikvárium vásárlóinak életkora széles skálán mozog, rendszeresen érkeznek általános iskolások, a középiskolások pedig általában csapatosan nézik meg a kínálatot. Az olvasóközönség zömét a középkorúak adják, nők és férfiak egyaránt.

– Jó kapcsolatot ápolunk a helyi könyvesboltokkal és a Jókai Mór Városi Könyvtárral. Ezért ha nálunk nem elérhető az a könyv, amit a vevő szeretne, akkor továbbküldjük a könyvtárba vagy a könyvesboltba. Ez oda-vissza működik – emelte ki Schmidt Orsolya. Hozzátette, gyakran nem célirányosan, konkrét elképzelésekkel érkeznek az antikváriumba a vásárlók, hanem azért, mert kikapcsolódni, beszélgetni szeretnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!