Balatonfüred-Szőlős Hegyközség

2019.03.21. 17:00

Borverseny Örvényesen a még jobb nedűkért

Hatodszor rendezte meg Baloghné Király Mónika elnökletével a Balatonfüred-Szőlős Hegyközség a Szent Orbán napi borversenyt Örvényesen, a faluházban, a közelmúltban.

Kovács Erika

A Balatonfüred-Szőlősi Hegyközséghez tartozó 11 település szőlészei, borászatai vitték el boraikat a versenyre, összesen 106, úgynevezett mintát adtak le. A szakértői zsűri, élén Simon Cecília borásszal, nagyaranyéremmel ismerte el Mészáros József 2013-as évjáratú késői szüretelésű, édes olaszrizlingjét. Arany minősítést összesen 13, ezüstöt 68, bronzot pedig 24 bor kapott.

Fotó: Pesthy Márton / Napló

A nyertesek közül választották ki a Balatonfüred-Szőlős Hegyközség szőlőtermelőjét, illetve ifjú borászát. Előbbi a pécselyi Kálmán József lett, aki a mostani a versenyen három aranyérmet is kapott 2018-as évjáratú boraiért. A 40 év alatti, ifjú termelők közül Schmidt Gábor borász bizonyult a legeredményesebbnek, két aranyminősítésű borral.

 

A szervezők egyebek mellett elmondták, a borok minősége jó, de egyes tételeknél még szükség lesz további pinceműveletekre. A borverseny arra is jó alkalmat teremtett, hogy ezekre a munkálatokra felhívja a borászok figyelmét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!