Múltja nincs, jövője nagy

2019.03.20. 07:00

Csereklyei János családja ezerszáz mandulafát gondoz

A napokban a balatoni szőlőhegyeken virágba borultak a mandulafák. A fagyérzékeny mediterrán növény elterjedésének északi határán vagyunk, a tóra néző lankákon kiváló mandulatermőhelyek vannak.

Sági Ági

További mandulafák telepítésén dolgozik Csereklyei János

Fotó: Sági Ági/Napló

– Múltja nincs, jövője van – foglalja össze Csereklyei János a mandulával kapcsolatos nehézségeket röviden. Családjuk 1100 mandulafát gondoz, és továbbiak telepítésén dolgoznak. Mandulást művelni nem könnyű feladat, ültetvényes termesztése csak néhány évtizede kezdődött, kialakult technológia, jól bevált gyakorlat nincs. Csereklyei János is azért telepítette első mandulafáit, mert kezdeni akart valamit a területtel, és a mandula egyszerű megoldásnak tűnt.

További mandulafák telepítésén dolgozik Csereklyei János Fotó: Sági Ági/Napló

– Kedvenc, rekord és bőtermő fajtákat telepítettünk, ezek jó porzópartnerei egymásnak. Amikor a telepítést elkezdtük, még a helybeliek is úgy vélekedtek, hogy a mandulafákat felesleges metszeni vagy permetezni, nőnek azok maguktól. Ez az első 145 fa lett a mi orvosi lovunk, ezeken minden hibát elkövettünk, amit csak lehetett. Szerencsére a mandula jól megújítható, és akár 80 évig is terem, ha gondozzák – meséli Csereklyei János.

A kezdeti gondok rávilágítottak, hogy kezelni kell a mandulafákat is: metszeni, permetezni, tápanyag-utánpótlást biztosítani. A mandula érzékeny a moníliafertőzésre is.

– Az első fákat telepítés után hagytuk nőni. Gyönyörűen virágzott az ültetvény, de az első szélviharnál elkezdtek a fák dőlni. Akkor kikaróztuk őket, de az sem volt jó, mert a karók dörzsölték a fákat. Szereztünk defektes biciklibelsőket, ezzel próbáltuk a dörzsölődést megakadályozni. Ekkor vettük fel a kapcsolatot Rácz Róberttel a kertészeti egyetemről – folytatta.

A szakember kiszedette a karókat és visszametszette a fákat. Másfél év veszett kárba, annyira meg kellett nyirbálni őket. Kiderült, hogy nem az a fontos a gyümölcsfánál, hogy a koronát nevelje, hanem először a gyökérnek és a törzsnek kell erősödnie. Szépen virágzott ugyan az ültetvény, de gyenge maradt a fák gyökérzete.

– Újra kezdtük az alakító metszést. A fákat kikatlanozzuk, hogy érje a nap, járja a szél a belső részeket is, ez a legjobb védekezés a gombafertőzés ellen. Van már ugyan moníliarezisztens fajta is, de amerikai, annak pedig nincs íze. Legalábbis számunkra, akik kóstoltuk a magyar fajtákat. Az amerikai fajták cukrászati célra jók, hiszen Kaliforniából kerül ki a világ termésének 80 százaléka. A saját kárunkon tanultuk meg azt is, hogy be kell keríteni az ültetvényeket, mert az első évben az őzek rengeteg kárt okoztak. Most a varjak ellen küzdünk, egyelőre nem a termést bántják, hanem kilyukasztják az öntözőcsöveket és onnan isznak, pedig a Balaton csak néhány száz méternyire van. Mi egy vállra akasztható rázógéppel szüretelünk, alulra kiterített ponyvára rázzuk a mandulát. Ezután jön a kupálás vagy a zöld héj eltávolítása, erre is van gépünk, majd a törés, amit szintén gép végez.

A mag héjból kiválogatását csak kézzel lehet végezni.

Tavaly 650 kiló mandulát szüretelt a Csereklyei család, ennek 30 százaléka a mag. Minden tisztított mandulabelet elvisznek, egyelőre nem kell más hasznosítási formát keresni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!