Nincs lehetőségük védekezni az éjszakai hideg ellen

2020.04.07. 11:00

A kajszibaracktermést elvitték a fagyok

Összesen tizenhét hektáron kajszit, öt hektáron cseresznyét, valamint 197 hektáron meggyet termel Felsőörs határában a Morello Kft.

Sági Ági

Simon Balázs kertész és Lénárt István a Felsőörs határában található ültetvényen

Fotó: Sági Ági/Napló

Az elmúlt esztendőben sok kajszi termett, ezért alacsony volt az ára, az azt megelőző két évben pedig vagy a fagy, vagy pedig a jégeső vitte el a termést. Az már biztos, hogy idén a fagy miatt nem fogunk sok barackot enni.

Simon Balázs kertész vizsgálja az elfagyott kajszivirágokat, illetve a -rügyeket Fotó: Sági Ági/Napló

– Ilyenkor természetellenes, hogy mínusz hat-hét fokok vannak. Vannak tavaszi fagyok, de azok a fagyosszentekkor (Szervác-, Pongrác-, Bonifác-nap táján), május közepén szoktak lenni. Csütörtök volt a legenyhébb reggelünk, akkor mínusz három és fél fokot mértünk, de hétfő óta mínusz hatok is voltak. A kajszibarackunk teljesen elfagyott, 100 százalékos fagykárt szenvedett, a cseresznye-, meggy- és homoktövis-ültetvényeken 20 százalék fölötti a direkt fagykár, de számolnunk kell az indirekt fagykárral is, ami majd virágzás után, terméskötődéskor lesz látható.

A cseresznye és a meggy az első valódi levélkék megjelenése előtt áll, de ez az időjárás nagy stressz a növényeknek. Nappal nő, éjjel visszazár. Mi most a biostimulátor bór kijuttatásával próbáljuk enyhíteni a növényi stresszt – mondta el Lénárt István, a Morello Kft. cégvezetője.

Ez a fagy a légáramlattal jött, ez ellen nem lehetett helyi melegítéssel védekezni. Máshol kell tüzelni, hogy a lég- áramlat levigye a meleget, és ezt legfeljebb kiskertben lehet megcsinálni. Egy kétszáz hektáros ültetvényen ez esélytelen.

Simon Balázs kertész és Lénárt István a Felsőörs határában található ültetvényen Fotó: Sági Ági/Napló

– Mi ökológiai termesztésben régi magyar kajszifajtákkal foglalkozunk, de úgy tudom, hogy az ország más tájain is – korábbi és későbbi virágzású fajtáknál – teljes a fagykár. Az egyéb csonthéjas gyümölcsökből talán még lehet valami, de ez majd csak a virágzás után derül ki. Az sajnos biztos, hogy a virágkezdemények is sérültek. Az első valódi levelek megjelenésével kezdjük majd a lombvédelmi permetezéseket, majd a monília elleni védekezés következik ökológiai szerekkel, ami elég nagy kihívást jelent. A talajok vízzel most feltöltöttek, és mi azt reméljük, hogy áprilisban nem lesznek nagy esők, mert az virágzáskor végképp elvinné a meggyünket – tette hozzá Lénárt István.

A szakember elmondta, hogy a fagykár ellenére az ültetvények ápolási munkáit el kell végezni, de árbevétel nem lesz belőle, így a termelők segítségre szorulnak. Az ökológiai művelés eleve drágább, és kevesebb terméssel számol, de ez egy normál évben az árbevétellel kompenzálható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!