körkép

2020.04.17. 20:00

Somlói borászatok járvány idején: küzdelem a túlélésért

Súlyos nehézségek jellemzőek az idilli környezetben levő balatoni, illetve somlói pincészetekre, erről beszélt Jásdi István csopaki, és Tornai Tamás somlói borász. Úgy mondták, mindennapos küzdelmet vívnak a túlélésért, de ebben a helyzetben is segítenek, amiben csak tudnak.

Kovács Erika

Tornai Tamás (jobbról) és Tihanyi György somlói szőlősgazdák

Fotó: Archív

- Műveljük a szőlőket és palackozzuk a kitűnő 2019-es évjáratú olaszrizlinget. A családunk mellett kilenc munkatársunk dolgozik a 17 hektáron, többen már 20 éve itt vannak. Velük baráti kapcsolat alakult ki, így nem küldjük el őket. A tartalékokból az év végéig mindenkinek megmarad a munkahelye, alapfizetéseket tudunk adni, az értékesítés alig működik, összegezte helyzetüket Jásdi István csopaki borász.

Hozzátette, dolgozóik közül Balázs, Péter és Zoltán a boltban dolgozik, Szabolcsnak, Eleknek a pincében van munkája, Ludmilla és Attila a szőlőt kötözi. Céljuk az, hogy működésben tartsák a 200 éves borászatot, és segítsék dolgozóikat a családjukat eltartani. Arra számítanak, hogy a szőlő egy részét a Balatonnál nem vásárolják fel, mert tele vannak a pincék, és a járványhelyzet miatt a gasztronómia és a szállodák sem tartanak igényt a borra.

Ebben a helyzetben is támogatják az egészségügyet, eljuttattak egy millió forint értékű bort a Szent László kórház dolgozóinak, hogy amikor hazamennek, élvezzék a balatoni ízeket, ami kitűnő stressz oldó. Jásdi István szervezésével 31 hazai borász, összesen 12 ezer palack bort küldött húsvéti ajándékba 31 magyar kórháznak.

Tornai Tamás (jobbról) és Tihanyi György somlói szőlősgazdák
Fotó: Archív

- A szőlők szépen műveltek, virágoznak a gyümölcsfák, csillog a Balaton. Körülöttünk rendezett ország van. Feleségemmel, a korunk miatt, bezárva próbáljuk rendben tartani a társaságot, ők meg minket segítenek azzal, hogy bevásárolnak nekünk, fogalmazott Jásdi István. Pincészetüknél nem mondtak le korábbi tervükről, így a házuk melletti Siralomvágó dűlőben 6400 négyzetméteren olaszrizlinget telepítenek.

A Somlón is gyönyörű tavasz van. Megmetszették a tőkéket, lekötötték a vesszőket, megmunkálták a talajt. Ránézésre úgy tűnik, minden a legnagyobb rendben halad, mintha nem lenne járvány, vagy válság a vendéglátásban. Tornai Tamás borász úgy mondta, a lelkiállapotuk nem hasonlít a tavaszi hangulathoz. A Somlón nagyon sok bort, pezsgőt vendéglátóhelyeken értékesítenek, amik bezártak itthon és külföldön is a járvány miatt, így ennél a pincészetnél is drasztikusan csökkent a bevétel.

- A szőlőtermelést nem lehet leállítani, majd újraindítani. Ha az ültetvények művelését elhanyagoljuk, saját területünket és a teljes borvidéket is tönkre tehetjük. Ha kivágjuk az ültetvényt, a következő termésre, borra legalább hét évet kell várni, fogalmazott. Ők kiszállítással próbálnak enyhíteni a nehézségeiken, és kisebb mennyiséget a hazai kiskereskedelemben, és néhány külpiacon értékesítenek.

Dolgozóik többségét csökkentett bérrel megtartották. Még időben gondoskodtak palackokról, parafa dugóról, permetezőszerről, így ez nem okoz fennakadást a palackozásnál, művelésnél. A kisebb somlói borászatoknak segítenek, amiben tudnak, és felajánlották permetezőgépeiket a nagyobb közösségi területek, utcák fertőtlenítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!