Kezd visszaállni a forgalom

2020.07.01. 07:00

A magyar gazdák minőségi tejtermékeket állítanak elő

Szép lassan emelkedik a tej- és tejtermékfogyasztás hazánkban, ezt az aktuális felmérések is alátámasztják – mutatott rá Vándor Zoltán, a pápakovácsi Vándor Sajtműhely vezetője.

Polgár Bettina

Vándor Zoltán: A boltok polcain sajnos többségben vannak a gyengébb minőségű áruk, melyek nagyrészt külföldről érkeznek az országba

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Vándor Zoltán kifejtette, a gondot nem tej- és tejtermékfogyasztás mennyisége, hanem sokkal inkább a minősége adja, hiszen a boltok polcain sajnos többségben vannak a gyengébb minőségű áruk, melyek nagyrészt külföldről érkeznek az országba. Ezeket olyan alacsony áron kínálják, melyekkel a magyar gazdák nem tudnak versenyezni, annak ellenére, hogy a magyar termékek minősége messze túlszárnyalja ezeket a tömegcikkeket.

Megtudtuk, a pápakovácsi sajtműhelyt Vándor Zoltán feleségével közösen működteti, a kiváló minőségű alapanyagot pedig édesapjával közösen termeli, aki negyvenéves szakmai tapasztalattal rendelkezik a tejtermelésben. A termékpalettájuk pedig rendkívül széles: tejfölt, túrót, joghurtot, különféle ízesítésű gomolyasajtot, parenyica sajtot, burratát, trappistát, félkemény sajtokat, sajtkrémet, grillsajtot és vajat is készítenek.

Vándor Zoltán: A boltok polcain sajnos többségben vannak a gyengébb minőségű áruk, melyek nagyrészt külföldről érkeznek az országba Fotó: Polgár Bettina/Napló

A sajtműhely vezetője elmondta, a pápai piaccsarnokban működő boltjukban érezhetően visszaesett a forgalom a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése után, azonban a szigorító intézkedések feloldásával visszatértek a vásárlók, emellett a mozgóboltjuknak is nagy hasznát vették, melyről kényelmesen, helyben vásárolhattak, akik nem szerettek volna kimozdulni.

– Kezd visszaállni a forgalom a járvány előtti szintre, azonban a vendéglátóhelyek, amelyek tőlünk vásároltak, csak fokozatosan tudnak újranyitni – magyarázta Vándor Zoltán. Hozzátette, mivel a feldolgozott tejet a saját tehénállományukkal állítják elő, így a tehenészetben a koronavírus-járvány kapcsán nem állt meg az élet, ugyanúgy kellett dolgozni.

A sajtműhely vezetője kérdésünkre elmondta, nehéz lenne megnevezni, mely termékük a legkeresettebb, a vevők tulajdonképpen mindegyiket szívesen fogyasztják, és előszeretettel próbálják ki az újdonságokat is. A tavasztól őszig tartó időszakban például kelendőbb a grillsajt.

– Mindig szívesen fogadjuk a vásárlói visszajelzéseket, legyen az pozitív vagy negatív, ha valamilyen új terméket hozunk létre. Most is van egy tervünk egy új termékcsoport kidolgozására, amit rövidesen már szeretnénk gyártani. Bízom benne, hogy ezt is olyan jól fogadják a vevők, mint a korábbiakat – árulta el a Naplónak nyilatkozva Vándor Zoltán.

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Kifejtette, azon túl, hogy a tej finom és egészséges, a szervezet számára rengeteg hasznos tulajdonsággal bír. – Mint tudjuk, a tej ásványi anyagokban, azon belül makro- és mikroelemekben, vitaminokban gazdag. A legismertebb makroelem a kalcium, a tej kapcsán sokunknak ez ugrik be először. A napi kalciumszükségletünk 800 és 1000 milligramm között van. Mivel a szervezetünkben sok élettani folyamat szabályozásában játszik szerepet a kalcium, ezért a szervezet mindenképpen megszerzi magának, így, ha a táplálékból nem pótoljuk, akkor a csontjainkból mobilizálja azt. Ezért is érdemes sok tejterméket fogyasztani – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!