gyenge az idei termés

2020.09.11. 07:00

Betakarították a napraforgót

Kétszáznyolcvan hektár napraforgót kezel a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. Ennek nagy részét már betakarították, gyenge az idei termés.

Sági Ági

A napraforgótáblák betakarítása után a búzavetés talaj-előkészítése következik

Fotó: Sági Ági/Napló

– Az aszály tőszámhiányt okozott, és a magok fajsúlya is elmarad az átlagtól. Aszálykor a vadak jobban látogatják a táblákat, nagyobb a vadkár. Hektáronként 3,2-3,5 tonnát sikerül betakarítanunk, ez fél tonnával elmarad az átlagostól. Bár a minőségről csak később lesznek adatok, a magokat minimálisan, de szárítani is kell. Nyáron 150 milliméter csapadék hullott, ebből az elmúlt hetekben 50. Ehhez képest január elejétől május végéig összesen hullott 98 milliméter, ami nálunk negatív rekord és komoly kihívások elé állít minket – mondta Pintér Balázs, a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. termelési igazgatója.

A vetésforgó sem kedvezett idén a cég napraforgójának, mert a Papkeszi környéki gyengébb területekre került, ahonnan gyorsabban elfolyik a víz. Hiába esett bőven az elmúlt hetekben, még mindig hiányzik 10–50 milliméter víz a talajból. A csapadék eloszlása sem volt ideális, ha a növények tavaszi fejlődése nem megfelelő, behozhatatlan a lemaradás. A veszprémi cégnél agrotechnikával igyekeznek megőrizni a vizet: a mélylazítás és a lazítás is a hirtelen lehulló csapadék befogadását segíti, illetve folyamatos a szármaradvány-visszadolgozás is.

A napraforgótáblák betakarítása után a búzavetés talaj-előkészítése következik Fotó: Sági Ági/Napló

– Idén 370 hektárról takarítottunk be repcét, jó minőségű területekre került, 4,1 tonna lett a termés hektáronként, ami nagyon jó eredménynek számít ebben az évben. Vetőmagbúzáink is jó területekre kerültek, a napraforgó vagy repce után vetett búza 7,5 tonnás átlagtermést hozott. A gyengébb területekre került étkezési búzánál jóval gyengébb lett az eredmény, 6,2 tonnás átlaggal sikerült betakarítani. Bár összességében ez már nem annyira rossz, voltak területek, ahonnan csak 3,5 tonna búza jött le egy hektárról. Azt látjuk, hogy a területi adottságok, a talajok vízháztartása, víztartó képessége idén nagyon számított, a jobb területre vetett növényeink jól tudták kompenzálni az időjárási nehézségeket. A gabonafelvásárlási árak ugyan néhány százalékot emelkedtek, de inkább csak az előállítási költségek növekedését követik. Mi a repcét már elvetettük, a vetésforgóban eddig megszokott mennyiségben, 400 hektáron lesz repcénk. Az időjárás eddig kedvező, a gyomirtásra kell majd figyelni – összegzett Pintér Balázs.

A napraforgótáblák betakarítása után a búzavetés talaj-­előkészítése következik, és a lucernatáblák kaszálása is a következő hetek feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!