Nem érheti hátrányos megkülönböztetés a vevőt

2020.11.05. 16:00

Megteheti-e a boltos, hogy kisebb összegeket nem enged bankkártyával fizetni?

Azokban az üzletekben, ahol van mód a bankkártya elfogadására, nem zárkózhatnának el attól, hogy azzal fizessen a vevő. Mégis előfordul, hogy kisebb összegek esetén ezt nem engedik.

Rimányi Zita

A Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodahálózathoz olyan panasz érkezett nemrégiben, mely szerint egy műszaki boltban a vásárlóval a kasszánál azt közölték, hogy ha készpénzben fizet, akkor 980, ha kártyával, akkor 1130 forintba kerül az alkatrész, amit kiválasztott. Mivel nem volt nála papírpénz, drágábban kapta csak meg, amire szüksége volt, kénytelen volt többet fizetni.

Felháborította az eset, mivel évek óta bankkártyát használ. Szerinte nem szabályszerűen jártak el vele. A GVTI álláspontja szerint sem jogszerű az ugyanarra a termékre vonatkozó árkülönbözet alkalmazása ugyanabban az üzletben. Ez sérelmes kereskedelmi gyakorlat, főleg ha a fogyasztó erről csak a pénztárnál értesül. Ilyen esetekben érdemes bejelentést tenni a kormányhivatalban működő fogyasztóvédelmi hatóságnál.

Azt sokan tudják, hogy a kereskedőknek jutalékot vagy fix díjat kell fizetniük a szolgáltatónak, akivel a bankkártya-terminál elhelyezésére vonatkozó szerződést megkötötték. Sokszor ezt az összeget aszerint számolják ki, hány alkalommal fizettek náluk kártyával. Így azokban a kisebb üzletekben, ahol gyakori a kisebb összegű tranzakció, ahol a forgalom jelentős részét ezek teszik ki, a sokszori pár száz forintos ügyletek miatt arányaiban magasabb tranzakciós költségek terhelik a boltot. Ha viszont lehet náluk kártyával fizetni, az előnyös a vevőknek, több vásárlót vonzhatnak így. A fogyasztóvédők tapasztalatai szerint mégis előfordul, hogy például trafikok, cukrászdák, büfék, kisboltok limitet alkalmaznak, azaz például ezer forint alatt csak készpénzt fogadnak el.

Előfordul, hogy a boltosok kettős játékot űznek: elfogadják a bankkártyát, mert nem akarnak elesni a kártyás vevőktől, de kisebb összegek esetén megtiltják a használatát – tudtuk meg a GVTI szakértőitől.

Az Európai Unió irányelve azt javasolja, sehol ne számoljanak fel készpénz-helyettesítő fizetési eszközök használatáért külön díjat. A fogyasztóvédőknek pedig az a véleményük, hogy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz használata esetén a fogyasztót semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem érheti. Noha nincs olyan konkrét rendelkezés hazánkban, amely kifejezetten tiltaná az említett limit alkalmazását.

A limit alkalmazása nem lesz sem fogyasztóbarátabb, sem kevésbé kínos, ha erről előre tájékoztatják a vevőt, de legalább a kellemetlenségek jelentős része elkerülhető lenne, ha már a bejáraton kellően hangsúlyosan, a kártyalogókkal azonos helyen, azok mellett egyértelműen kiírnák, hogy így járnak el. Ennek hiányában jogsértő a gyakorlat, de még ezzel együtt is aggályos a GVTI szerint. A kártyacégek sem nézik jó szemmel a különbségtételt. A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat utána járt a nagyobb kártyaterminál-szolgáltatóknál, mi a véleményük az efféle limit alkalmazásáról. Szinte mindenkitől egyértelműen azt a választ kapta, hogy szigorúan megtiltják kereskedő ügyfeleiknek a bankkártyák elfogadása során bármilyen hátrányos megkülönböztetést alkalmazását az egyéb fizetési módokhoz képest. Így tehát az üzlet a saját szerződéses kötelezettségeit is megszegi, ha így jár el.

Olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseiket más témákban is elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre. A szakértői válaszok oldalunkon jelennek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!